Rondleidingen voor mensen met dementie

Rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers &
voor mensen met dementie uit woonzorgcentra

 

Van een wereld van mensen met dementie naar een wereld voor mensen met dementie.
Voor mensen met dementie iets positiefs creëren dat was van begin af aan ons doel.  Onze inspiratie vonden we bij het MoMa in New York dat in 2007 een internationaal project opstartte om de relatie tussen de persoon met dementie en hun mantelzorger op een warme en mooie manier positief te beïnvloeden.

Kunst kan een belangrijk middel zijn om in contact te komen met gevoelens en gedachten van mensen met dementie. Het uitgangspunt van de rondleiding is dat die een waardevolle ervaring moet zijn voor elke deelnemer.  Er wordt de nodige tijd genomen bij elk kunstwerk voor elke deelnemer.  Iedereen heeft een stoeltje of zit in een rolwagen en kan dus vrij comfortabel genieten van het moment. Er wordt ook gezorgd voor een haast onmerkbare structuur, die de deelnemers een veilig gevoel geeft. Op deze wijze ontstaat een ontspannen sfeer. Een speelse en humoristische aanpak is vaak de beste manier om met de dementerende om te gaan. We worden bijgestaan door een medewerker die de praktische aspecten in het oog houdt terwijl we als gids met overgave kunnen ingaan op de reacties van de deelnemers.


Meet Me @ Middelheimmuseum
De dienst publiekswerking van het Middelheimmuseum gaf ons de kans om dit uniek programma uit te werken.  Een project waar mensen met dementie samen met hun mantelzorgers in een ontspannen sfeer kunst kunnen beleven in de openheid van het park.
Een wonderlijke ervaring…
In oorsprong is het een project voor mensen uit de doelgroep en hun mantelzorger. We hebben er bewust voor gekozen om mensen met dementie die in woonzorgcentra wonen ook zeker bij ons project te betrekken.
Mensen met dementie hebben niet altijd de kans om naar buiten te komen.

Als mensen met dementie de kans krijgen om kunst te beleven, heeft dit een positieve invloed op hun gezondheid.  Wij gaan 4 tot 6 kunstwerken bepalen binnen een gekozen thema.  Onze thema’s in het Middelheimmuseum zijn bijvoorbeeld  ‘Macht & Onmacht’ of ‘Beweging te Land, ter Zee & in de Lucht’…  We stellen vragen die leiden tot de observatie van het kunstwerk, om dan over te gaan naar beschrijving van dit werk.  Wat zien de deelnemers in het kunstwerk?  Natuurlijk zijn er geen foute antwoorden!  Vervolgens komen we tot de individuele interpretaties en van daaruit worden dan linken gelegd naar de persoonlijke levenssfeer. Alles draait rond de deelnemers, met het oog hen een aangename ervaring te bezorgen ver weg van de dagdagelijkse zorg!

Deze rondleidingen geven op een bijzondere en intense manier ruimte aan mensen met dementie. De ervaring leert ons dat kunst een prachtig medium is om mensen bijna letterlijk uit hun schelp te halen. Ook mensen die hun leven lang nooit in een museum zijn geweest,  komen met verhalen: het beeld van een indiaan bracht een deelnemer er toe het verhaal van “Wounded Knee” te vertellen bijvoorbeeld – hij had er zoveel over gelezen vroeger. Het zijn ontroerende momenten…

Na de rondleiding (14:00 u – 15:30 u)  hebben wij nog ruim de tijd om na te praten op een rustig plekje of in het museumcafé.  We hebben gemerkt dat dit samenzijn een prachtige afronding is van de rondleiding – even op adem komen, een drankje en vertellen …..

Hieronder nog even het filmpje van  de stad Antwerpen over ons project in het Middelheimmuseum.
Tom Van Cleef & Els Tavergne

 

One Response to Rondleidingen voor mensen met dementie

  1. Joëlle Goossens says:

    Geachte Mevrouw, mijnheer,
    Mijn naam is Joëlle Goossens en ben animator in een woonzorgcentrum te Willebroek.
    Ik zou graag met een collega en enkele bewoners ( een 6 tal), die lijden aan dementie een uitstap naar het Middelheim willen organiseren en dit in de zomer van 2017. Graag had ik van jullie meer informatie ingewonnen over de mogelijkheden en indien mogelijk een gidsbeurt . Ook graag de prijs, het maximum aantal personen en hun begeleiders en de mogelijke data en hoe valt dit te regelen bij slecht weer. vriendelijke groeten Joëlle Goossens

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *