Provence

Avignon – Palais des Papes

De Provence is een regio die zeer veel te bieden heeft, zowel op historisch en cultureel vlak als op het gebied van natuur en gastronomie. Iedereen vindt er zijn gading.
We halen hieronder enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden aan, maar dit is maar een greep uit het rijke aanbod van deze prachtige streek, die door vele kunstenaars     werd opgezocht omwille van zijn uitzonderlijk licht. De bekendsten onder hen zijn Cézanne, Van Gogh en Picasso.

Avignon is een stad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis : gedurende ongeveer een eeuw was het de verblijfplaats van de pausen, die Rome ontvlucht waren om politieke redenen. De meest markante getuige van deze periode is het indrukwekkende Palais des Papes (http://www.palais-des-papes.com/). U kan dit immense paleis bezoeken met een audiogids, die u alles vertelt over de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners.
Naast het Palais des Papes staat de Cathédrale Notre-Dame-des-Doms, die dateert uit de 12e eeuw. Op de hoger gelegen Rocher des Doms werd een prachtige tuin aangelegd, van waaruit u een mooi uitzicht heeft op Avignon en omgeving : de Rhône met aan de overzijde Villeneuve-lez-Avignon en natuurlijk de ‘Pont d’Avignon’. Deze laatste heet officieel Pont-St-Bénézet en is wereldberoemd geworden door het liedje ‘Sur le pont d’Avignon, on y danse, …’.
Aangrenzend aan de Place du Palais ligt het Petit Palais dat vandaag is ingericht als museum en een waardevolle collectie schilderijen bezit van o.a. Franse en Italiaanse meesters.

Arles – Amphithéâtre

Een andere belangrijke stad in de Provence is Arles, waar de sporen van de Romeinse periode nog duidelijk zichtbaar zijn.
Vooreerst is er het Théâtre Antique, waarvan jammer genoeg slechts restanten overblijven.
Even verderop vinden we het Amphithéâtre of de arena, die vermoedelijk dateert uit de 1e eeuw. Hier hadden in de Romeinse periode de spelen plaats.
In de middeleeuwen raakte de arena volledig ingesloten door huizen en pas in 1825 werd begonnen met het vrijmaken van het monument en met de restauratie, die ook nu nog verdergaat.
Vlak bij de arena staat het 18e eeuwse Palais de Luppé, waarin nu de Fondation Vincent Van Gogh is ondergebracht. De schilder bracht namelijk een deel van zijn leven in Arles door (samen met Paul Cézanne) en veel van zijn bekendste werken zijn hier ontstaan.
Het belangrijkste museum van Arles is het Musée Réattu, dat naar de Franse schilder Jacques Réattu (1760-1833) werd genoemd. Er hangen schilderijen van de Italiaanse, Franse, Hollandse en Provençaalse school uit de 16e tot de 18e eeuw. Verder is er een belangrijke verzameling moderne en hedendaagse kunst te zien, van o.m. Picasso, Dufy, Vlaminck en Alechinsky.
Vlak bij de Rhône liggen de Thermes de Constantin, die dateren uit de periode van Constantijn de Grote (4e eeuw).
Aan de Place St-Trophime liggen het Hôtel de Ville, de kerk van St-Trophime (met een prachtig gebeeldhouwd portaal) en het klooster van St-Trophime, dat wellicht de mooiste kloostergang van de Provence bezit.

Aix-en-Provence

Aix-en-Provence is bekend als de geboortestad van de schilder Paul Cézanne. Heel wat plaatsen in de stad herinneren dan ook aan de beroemde post-impressionist, zoals zijn vroegere atelier aan de Avenue Paul Cézanne.
Ook het café ‘Les Deux Garçons’, waar hij met zijn vriend Emile Zola zat na de lessen aan het Collège Bourbon, staat er nog aan de prachtige Cours Mirabeau.
Deze brede boulevard met platanen valt op door zijn fonteinen en zijn herenhuizen met mooie smeedijzeren balkons.
Het belangrijkste museum van Aix-en-Provence is het Musée Granet, dat gevestigd is in het voormalige paleis van de Maltezer ridders  (http://www.museegranet-aixenprovence.fr/www/index5.html).
In de permanente collectie vindt u werk van o.a. Rubens, Rembrandt, de Italiaanse Renaissance-schilders en de Franse school, naast moderne werken van Picasso, Mondriaan, Léger en Paul Klee. Aan Cézanne werd uiteraard een volleige zaal gewijd.
Verder staat het Musée Granet regelmatig garant voor zeer hoogstaande tijdelijke tentoonstellingen.
Ten oosten van Aix-en-Provence ligt de Montagne-Sainte-Victoire, een bergmassief dat ettelijke keren door Cézanne werd geschilderd. In die buurt ligt ook het dorp Vauvenargues, waar een 17e eeuws kasteel staat dat ooit eigendom was van Pablo Picasso, die trouwens in het kasteelpark begraven ligt.

Gordes

Eén van de stadjes die het meest de sfeer van de Provence ademen, is St-Rémy-de-Provence. Het is een kleine stad, maar het is er heerlijk wandelen tussen de winkeltjes met Provençaalse produkten en er is een ruime keuze aan terrasjes waar u zich aan de plaatselijke lekkernijen kunt tegoed doen.
Vlak buiten St-Rémy liggen nog een paar interessante bezienswaardigheden bij elkaar.
Vooreerst zijn er ‘Les Antiques’ : een mausoleum en een stadsboog uit de Romeinse tijd staan er vlak naast de weg.
Aan de overkant ligt de archeologische site ‘Glanum’. Het zijn de restanten van een Romeinse nederzetting die in drie verschillende periodes was bewoond (http://glanum.monuments-nationaux.fr/).
Hier vlak naast ligt het klooster van St-Paul-de-Mausole. Er is een psychiatrische instelling gevestigd, waar Vincent Van Gogh zich tot vlak voor zijn dood heeft laten verzorgen en waar hij ook heel wat bekende werken heeft geschilderd. Enkele van de locaties die in zijn werken voorkomen, zijn nog te bezichtigen.

Roussillon

Tussen Arles en St-Rémy-de-Provence ligt Les Baux-de-Provence. Het eeuwenoude dorp is schitterend gelegen op een rotspunt die deel uitmaakt van Les Alpilles, een bergketen die een uitloper is van de Alpen. De smalle straatjes van het dorp voeren steil omhoog naar het kasteel (http://chateau-baux-provence.com/). Van hieruit heeft u een prachtig vergezicht op de omgeving. Het gesteente waarop het dorp is gebouwd, is bauxiet. Hieruit wordt aluminium gehaald en de naam van het gesteente is afgeleid van ‘Les Baux’.

Gordes wordt beschouwd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Vooral wanneer u het dorp nadert is het zicht erop adembenemend. In het centrum valt vooral het kasteel op dat het dorpsbeeld domineert.
Even buiten Gordes ligt ook de abdij van Senanque, die dateert uit de 12e eeuw. De abdij kan enkel bezocht worden onder begeleiding van de monniken en na afspraak (http://www.senanque.fr/).

Niet ver van Gordes, aan de drukke D100, ligt Coustellet, waar zich het Musée de la Lavande bevindt. Hier kan u alles vernemen over de teelt, de oogst en het distilleren van de lavendel, die één van de typische produkten van de Provence is (http://www.museedelalavande.com/).

Wanneer we de D100 volgen in de richting van Apt, liggen rechts van ons de hellingen van de Lubéron. Heel wat pittoreske dorpjes liggen hier tegen de bergflank verspreid, waaronder Bonnieux, Lacoste (met het kasteel van de Marquis de Sade, dat nu eigendom is van Pierre Cardin), Ménerbes en Oppède-le-Vieux.

Mont Ventoux

Wanneer we links afslaan op de D100 komen we in Roussillon, bekend om zijn opvallende okerrotsen. Wie van dichtbij wil zien hoe hier vroeger oker gewonnen werd, moet even de ‘Sentier des Ocres’ opwandelen. Dit wandelpad brengt u tot midden in de okergroeven.

Niet ver daar vandaan ligt Fontaine-de-Vaucluse, een schilderachtig dorpje, dat vooral bekend is omdat de rivier de Sorgue er ontspringt. U kan via een wandelpad tot bij de rots komen waar de bron zich bevindt, maar in de zomer is hier weinig van te merken. Enkel in het voorjaar wanneer het smeltwater van de gletsjers naar beneden stroomt bruist het water op uit de bron.
Fontaine-de-Vaucluse is ook de plaats waar de Italiaanse dichter Petrarca een tijdlang woonde en werkte. Volgens de overlevering heeft hij hier zijn geliefde Laura, onderwerp van vele van zijn gedichten, ontmoet.

In het zuiden van de Provence ligt een natuurgebied da tot de mooiste van Europa behoort: de Camargue.
Hier vindt u nog flamingo’s, stieren en de typische witte camarguepaarden in volle natuur. Tenminste als u van de overdrukke weg tussen Arles en  Les Saintes-Maries-de-la-Mer durft af te wijken. Het is aan te raden de kleinere wegen te volgen die de Camargue doorkruisen en die perfect berijdbaar zijn voor voertuigen.
Het reeds genoemde Les Saintes-Maries-de-la-Mer is vooral bekend omdat zigeuners uit heel Europa er jaarlijks een bijeenkomst hebben.
Wat meer naar het westen ligt Aigues-Mortes, een ommuurde middeleeuwse stad, van waaruit u een mooie boottocht kan maken door de ‘Petite Camargue’. De boot legt aan bij een ‘manade’ (stierenfokkerij) waar u kan zien hoe de ‘gardians’ (veedrijvers) de stieren bij mekaar krijgen in hun omheining (http://www.islesdestel.camargue.fr/).
Net buiten Aigues-Mortes kan u de zoutwinningen bezoeken van de Salins du Midi. U kan een tocht maken met een treintje, dat u door de zoutvlaktes voert (http://www.visitesalinsdecamargue.com/#/home).

Vaison-la-Romaine – Romeinse brug

In het noorden van de Provence ligt Orange. Het Théâtre Antique is één van de mooist bewaarde Romeinse theaters van Europa. Het doet ook vandaag nog dienst voor talrijke opvoeringen en concerten. U kan het theater bezoeken met een audiogids
(http://www.theatre-antique.com/fr/home).
Behalve het antieke theater vindt u in Orange ook een Romeinse triomfboog.

Het hoogste punt van de Provence ligt op de top van Mont Ventoux (1909 m), die vooral bij de wielerliefhebbers bekend is als legendarische aankomstplaats van de Tour de France.
U kan de Mont Ventoux oprijden langs twee kanten : ofwel vanuit Bédoin, via de Châlet Reynard, ofwel via Malaucène. Bij helder weer heeft u vanop de top een ongeëvenaard uitzicht over de verre omgeving, tot de toppen van de Alpen.

Wanneer u de Mont Ventoux afdaalt langs Malaucène, komt u in Vaison-la-Romaine. Dit dorp bestaat eigenlijk uit twee delen, elk gelegen op een oever van de Ouvèze.
Aan de ene kant ligt het middeleeuwse dorp tegen een rotshelling aangebouwd, met helemaal bovenaan een kasteel. Dit is werkelijk een enig mooie plek, die de korte klim meer dan waard is.
Aan de andere oever van de Ouvèze liggen de archeologische sites met restanten van Romeinse nederzettingen.
Beide delen van het dorp worden met elkaar verbonden door een authentieke Romeinse brug die ook vandaag nog in gebruik is voor voertuigen.

Bovenstaande beperkte beschrijving kan u hopelijk toch een indruk geven van de rijkdom die de Provence te bieden heeft.

 

4 Responses to Provence

  1. Lazaro Mcgue says:

    Of course, what a great website and instructive posts, I definitely will bookmark your site.Have an awsome day!

  2. Hekwerk says:

    Bedankt voor het delen! Succes verder nog 🙂

  3. Thanx for a very informative web site. What else could I get that type of info written in such an ideal means? I’ve a venture that I’m simply now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  4. Carina says:

    What a great article that is really informative and innovative informed with new updates. It was really valuable. Thank you very much

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *