Portugal : Lissabon en omgeving

Om Lissabon en zijn omgeving te verkennen, dient u te rekenen op minimaal 3 à 4 dagen.

U bereikt de Portugese hoofdstad het gemakkelijkst met het vliegtuig.
Vanuit Zaventem zijn er dagelijks meerdere vluchten naar Lissabon; de vlucht duurt ongeveer 2,5 uur.
Vanop de luchthaven kan u per trein naar de stad, maar wanneer u ook de omgeving wil verkennen (en zeker als u nadien meer van Portugal wil zien), raden wij aan een wagen te huren. Alle belangrijke verhuurders (Avis, Hertz, Europcar, enz.) zijn vertegenwoordigd op de luchthaven van Lissabon.

Lissabon - Praça do Comércio

Lissabon – Praça do Comércio

Een ideale uitvalsbasis om de Portugese hoofdstad te verkennen is de Praça do Comércio, gelegen aan de Taag en aanleunend tegen de wijk Baixa.
Op dit centrale plein komen heel wat bus- en tramlijnen samen, die u op korte tijd naar de belangrijkste wijken van de stad brengen.

Het centrale plein van de Baixa-wijk is de Praça dos Restauradores, een aangename plaats om bij goed weer een terrasje te doen. Vlak in de buurt vinden we het meest centraal gelegen treinstation van de stad : Rossio. Van daaruit vertrekt de Avenida da Libertade, de belangrijkste boulevard, die de oude stad verbindt met de modernere wijken in het noorden.
Tegenover het Rossio-station bevindt zich ook één van de belangrijkste theaters van Lissabon, het Theatro Dona Maria I.

In de buurt van het Praça do Comércio kan u de meest pittoreske tramlijn van Lissabon nemen, lijn 28. Die brengt u langs smalle en steile steegjes tot helemaal boven in de Alfama, één van de kleurrijkste wijken van de stad.

Lissabon - Alfama-wijk

Lissabon – Alfama-wijk

Boven op de Alfama-heuvel staat het Castelo de São Jorge. Vanop dit vroegere fort, of tenminste wat er van over blijft, heeft u een prachtig uitzicht over de stad en de Taag.
Eveneens bovenaan komen we de kerk en het klooster tegen van São Vicente de Fora. Achter de kerk ligt de Campo de Santa Clara, een pleintje waar op dinsdag en zaterdag een drukbezochte rommelmarkt plaats heeft.
Als u van boven op de Alfama-heuvel te voet terug naar de benedenstad afzakt, komt u langs de Sé Patriarcal, de kathedraal van Lissabon. Hier even binnenlopen loont zeker de moeite.

Wanneer we terug zijn op ons vertrekpunt, de Praça do Comércio, kunnen we de Taag stroomopwaarts volgen om zo uit te komen bij het Parque das Nações, het Park der Naties, dat gebouwd werd met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1998.
Eén van de meest opvallende constructies is de Ponte Vasco-da-Gama, de lange hangbrug die tussen 1995 en 1998 gebouwd werd om de andere brug over de Taag te ontlasten.

Lissabon - Tram 28

Lissabon – Tram 28

De beste manier om dit deel van Lissabon te bekijken is via de kabelbaan, die vlak bij de nieuwe brug vertrekt. Vanuit de cabines heeft u een prachtig zicht op de paviljoenen van de Wereldtentoonstelling, op het Oceanario (één der grootste aquaria van Europa), op het enorme winkelcentrum Vasco-da-Gama en op het Estação do Oriente, het nieuwste treinstation van de stad, dat (net als het Luikse station Guillemins) werd ontworpen door de Spaanse architect Calatrava.

Wanneer we vanop het Praça do Comércio de Taag volgen in stroomafwaartse richting, komen we uit in de wijk Belem. Aan de oever van de Taag vallen hier twee monumenten op, gelegen op amper een paar honderd meter van mekaar : de Torre de Belem en het Padrão dos Descobrimentos.
De toren van Belem dateert uit het begin van de 16e eeuw en werd gebouwd om de riviermonding en het nabijgelegen klooster te beschermen.
Nadien deed de toren nog dienst als gevangenis en als tolkantoor. Vandaag is het één van de meest bezochte toeristische bezienswaardigheden van Lissabon.
Enkele honderden meters stroomafwaarts staat het monument voor de ontdekkingsreizigers, het Padrão dos Descobrimentos. U kan (tegen betaling) de lift nemen naar het terras van het monument om te genieten van een prachtig uitzicht op de Taagmonding.

Lissabon - Torre de Belem

Lissabon – Torre de Belem

Aan de overzijde van de brede kustweg ligt het Mosteiro dos Jeronimos of het klooster van de Hiëronymieten. Dit prachtige bouwwerk, dat is opgenomen op de erfgoedlijst van de Unesco, omvat onder andere kerk van de Heilige Maria en een unieke kloostergang. Voor een bezoek aan het klooster dient u de nodige tijd uit te trekken, aangezien het er erg druk kan zijn en de wachttijden makkelijk kunnen oplopen tot 2 uur en meer.
In het schitterende klooster – dat dateert uit het begin van de 16e eeuw – werden ook nog twee musea ondergebracht : het Archeologisch museum en het Scheepvaartmuseum.

Lissabon heeft zeer veel musea en het zou ons te ver leiden ze allemaal te bespreken. Twee ervan behoren echter tot de absolute top en zijn zeker een vermelding (en een bezoek) waard :

– Het Museu Nacional de Arte Antiga is ondergebracht in het 17e-eeuwse Palacio dos Condes da Alvor.
Op de benedenverdieping bevindt zich o.a. een indrukwekkend werk van Jeroen Bosch : “De verzoeking van de heilige Antonius”.
Op de eerste verdieping vinden we een aantal kostbare Japanse kamerschermen terug.
Op de tweede verdieping bevindt zich het topstuk van de Portugese Primitieven : “De aanbidding van de heilige Vincentius”, een veelluik van Nuno Gonçalves uit de tweede helft van de 15e eeuw.
(http://www.museudearteantiga.pt/english)

Lissabon - Monument ontdekkingsreizigers

Lissabon – Monument ontdekkingsreizigers

– Het Museu Calouste-Gulbenkian werd speciaal ontworpen om de indrukwekkende verzameling van deze zakenman in onder te brengen. Behalve collecties van Antieke, Aziatische en Oriëntaalse kunst omvat dit museum een verzameling Europese kunst om u tegen te zeggen : Stephan Lochner, Dieric Bouts, Rembrandt, Rubens (met o.a. het schitterende portret van Hélène Fourment), zijn maar enkele van de grote namen die vertegenwoordigd zijn.
Ook de Impressionisten zijn ruimschoots aanwezig met werken van o.a. Manet, Degas en Renoir.
In een aparte zaal vindt u een collectie Art Nouveau-juwelen van de Franse ontwerper René Lalique, die bevriend was met Gulbenkian.
(http://museu.gulbenkian.pt/Museu/pt/Inicio)

Als u vanuit het zuiden van Lissabon de Avenida Marginal neemt, dan volgt u eerst de Taag en – na de monding – de Atlantische Oceaan. Deze kustweg brengt u naar Estoril en Cascais, twee mondaine badsteden aan wat wel eens de Portugese Riviera wordt genoemd.

Het Palacio-Convento in Mafra

Het Palacio-Convento in Mafra

Voor wie in Cascais lekker en goedkoop wil eten, hebben wij een tip : het restaurant Dom Pedro I, Beco dos Invalidos 32 (achter het stadhuis).
Dit kleine maar authentieke restaurantje, waarvan de muren bezet zijn met azulejo’s, biedt een eerlijke Portugese keuken aan ongelofelijk lage prijzen. Een absolute aanrader!
Aangezien er maar 26 plaatsen beschikbaar zijn, is reserveren zeker aan te raden. (Telefoon +351 214 83 37 34)

Ongeveer 40 km ten noordwesten van Lissabon ligt Mafra. Als u daar aankomt, kan u niet naast het imposante Palacio-Convento kijken.
Dit is het grootste paleis-klooster van het Iberische schiereiland en werd in de 18e eeuw gebouwd in opdracht van koning Johan V, die wel eens de Zonnekoning van Portugal genoemd wordt.

Als u vanuit Mafra naar het zuiden afzakt, komt u in Sintra, bekend om zijn prachtige parken en paleizen. Vooral het hooggelegen Palacio Nacional da Pena is uniek en dus een bezoek meer dan waard.

Sintra - Palacio Nacional da Pena

Sintra – Palacio Nacional da Pena

Vanuit het centrum van Sintra is het een flinke klim om tot bij dit paleis te komen. Tot bij het begin van het park kan u eventueel met de wagen rijden, nadien heeft u de keuze : ofwel te voet, ofwel met een busje tot bij de ingang van het paleis.
Het gebouw doet sprookjesachtig aan en doet wat denken aan de kastelen van Ludwig II van Beieren.
Opdrachtgever voor de bouw van dit paleis was koning Ferdinand II, een neef van de Belgische koning Leopold I. Deze telg van Saksen-Coburg-Gotha was bekend om zijn culturele en artistieke begaafdheid.

Zo hebben we een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lissabon en omgeving kunnen bekijken.
In een volgende bijdrage rijden we verder zuidwaarts in Portugal en bezoeken de twee zuidelijke regio’s : de Alentejo en de Algarve.

Comments are closed.