Portugal : Alentejo en Algarve

Na ons bezoek aan Lissabon en omgeving, rijden we zuidwaarts langs de kust naar de zuidelijkste punt van het Europese vasteland : Sagres.

Ponta da Piedade

Ponta da Piedade

De rit daar naar toe gaat door de Alentejo, een streek die bekend staat om zijn wijn en zijn specifieke gastronomie. De grote specialiteit van de Alentejo is een gerecht dat het vlees van het lokale Alentejo-varken combineert met schelpdieren.
De plaatselijke landwijnen zijn heerlijk en helemaal niet duur.

De eerste stad van betekenis die we tegenkomen als we vanuit Lissabon zuidwaarts rijden is Setubal. Deze havenstad ligt aan de rand van een prachtig natuurgebied : de Serra da Arrabida, een bergketen van zowat 35 km lang.

Wanneer u naar het zuiden rijdt langs de kust van de Alentejo, moet u zeker de moeite nemen om onderweg enkele keren halt te houden bij pittoreske dorpjes en uitzichtpunten vanwaar u een prachtig zicht heeft op de Atlantische Oceaan en de Portugese kusten.
De Cabo de Sines is een landtong  die in zee uitsteekt en een geweldig uitzicht biedt.
Eén van de mooiste en aangenaamste dorpjes langs de kust is Porto Covo. U kan er tussen de blauw-witte huisjes naar het strand lopen en in de plaatselijke restaurantjes eet u voor zeer weinig geld de heerlijkste visgerechten.

Ponta de Sagres

Ponta de Sagres

Zo komen we uit bij het meest zuidelijke punt van Portugal en van het Europese vasteland: Sagres.
De Ponta de Sagres is een landtong die beheerst wordt door een fort uit de 16e eeuw. Van hieruit heeft u een prachtig zicht op de kaap die een paar kilometer verder ligt : de Cabo de Saõ Vicente.

Vanuit Sagres volgen we de Portugese zuidkust naar het oosten en komen we in één van de meest toeristische regio’s van het land : de Algarve.
De hoofdstad Faro beschikt over een eigen vlieghaven. Als u alleen de Algarve wil bezoeken, doet u er best aan het vliegtuig naar Faro te nemen en van daaruit met een huurwagen de streek te verkennen.

De eerste stad die u op uw weg naar het oosten tegenkomt is Lagos. Breng hier zeker een bezoek aan de vlakbij gelegen Ponta da Piedade, een landtong die uitsteekt in de oceaan en van waar u een ongelooflijk mooi uitzicht heeft op de rotsachtige zuidkust van Portugal.

Verder naar het oosten rijdt u langs Albufeira, een stad die vooral bekend staat om zijn strandtoerisme.

Tavira

Tavira

Een bezoek aan de oude stad van Faro is zeker een aanrader. De meeste toeristen laten de stad links liggen en gaan uitsluitend voor de stranden in de buurt. Dat maakt dat Faro, zelfs in het hoogseizoen, vrij rustig is.

Nog verder richting Spanje komt u in Tavira, misschien wel het mooiste stadje van de hele Algarve.
Het centrum ligt op een kleine afstand van de stranden. Daaraan heeft het zijn authenticiteit te danken : het heeft niet te lijden gehad van het massatoerisme en de daaraan verbonden hoogbouw van hotels en appartementen.
Het uitzicht op het stadje wordt beheerst door het Castelo, het Moorse kasteel waarvan enkel de buitenmuren met hun kantelen nog overeind staan. Op het binnenplein (gratis toegankelijk) werd een prachtige tuin aangelegd.
In het centrum bevindt zich nog een oude Romeinse brug, die u naar een erg pittoreske wijk brengt met vele terrasjes, waar u aan zeer aantrekkelijke prijzen kan eten en drinken.

Romeinse tempel in Evora

Romeinse tempel in Evora

Tijd om terug richting Lissabon te rijden. Deze keer gaan we niet langs de kusten rijden, maar bezoeken we het Portugese binnenland.
Het Zuid-Portugese landschap wordt daar beheerst door opvallende eucalyptusbomen en kurkbomen.

Via Beja – een wat desolaat stadje dat blijkbaar betere tijden heeft gekend – komen we in Evora, een bruisende universiteitsstad, tevens hoofdstad van de Alentejo.
Een opvallend bouwwerk in het centrum van de stad is de Romeinse tempel.
Er recht tegenover ligt het Convento dos Loios, een vroeger klooster dat nu is omgebouwd tot een luxueuse pousada.
De kloosterkerk, die er vlak naast ligt, is een bezoek meer dan waard. Het hele interieur is bezet met prachtige azulejo’s of tegels.

Kerk van het Convento dos Loios - Evora

Kerk van het Convento dos Loios – Evora

Aan de achterzijde van het klooster vindt u het Palaço dos Duques de Cadaval, het vroegere hertogelijk kasteel, waar u in de verschillende vertrekken een mooie collectie kan bekijken met antiek meubilair en schilderijen uit de 17e – 18e eeuw.
De kathedraal (Sé in het Portugees) is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Evora.

Als u van plan bent in Portugal op hotel te gaan, verdienen de pousada’s wat meer aandacht.

Pousada de Estoi

Pousada de Estoi

Het zijn vrijwel allemaal kastelen of kloosters die werden verbouwd tot luxueuze hotels.
In het hoogseizoen betaalt u voor een tweepersoonskamer met ontbijt al gauw rond de 300 € per nacht.
Wanneer u echter in het laagseizoen naar Portugal gaat, dan betaalt u gemiddeld tussen 80 en 110 € voor dezelfde kamer.
Voor de prijs van een doorsnee hotelkamer, heeft u de mogelijkheid om in deze heerlijke pousada’s te verblijven. Een absolute aanrader!

Comments are closed.