Poitou-Charentes

Is een gebied gelegen in het westen van Frankrijk. Het is een zeer gevarieerde veelzijdige streek vol verrassingen. Heuvels, bossen, veel water, moerassen, stranden, polders, eilandjes, schiereilandjes & versterkingen. Wandelen, fietsen, sporten, erfgoed, zon & zee, culinaire hoogstandjes uit de oceaan & lekkere wijnen. Voor elk wat wils in dit aantrekkelijk gewest met zeer zacht klimaat.

Maar liefst 2.200 zonuren per jaar en daardoor één der zonnigste streken van Frankrijk !

Een zeer afwisselende vakantieregio. Ook ideaal voor familievakanties.

 POITIERS – LA ROCHELLE – ROYAN – ANGOULÊME

 Erfgoed :

Abbaye de Saint-Savin

Abbaye de Saint-Savin


De Poitou-Charentes was historisch een belangrijk gebied – daar lees je iets meer over verder bij ‘De Slag van Poitiers’.   Door de streek Poitou-Charentes loopt sinds mensenheugenis een deel van de pelgrimweg naar Santiago di Compostella. Uiteraard tref je dan langs deze route veel Romaanse kunst aan. De abdijkerk van St-Savin sur Gartempe is hiervan een uitstekend en uniek voorbeeld:

Unesco

 

 

De abdijkerk van Saint-Savin sur Gartempe werd ook wel de ‘Romaanse Sixtijnse Kapel’ genoemd. Dit is mede vanwege de vele mooie schilderingen uit de 11e en 12e eeuw op de kerkmuren. De muurschilderingen zijn nog in een opmerkelijke goed bewaarde staat. Het gewelf en de muren van de kerk beslaan in totaal 400 vierkante meter en zijn beschilderd met taferelen uit het Oude Testament. De kerk ligt in het Franse dorpje Saint-Savin-sur-Gartempe in het departement Vienne in de regio Poitou-Charentes. De abdijkerk is de oudste hallenkerk in deze regio en staat sinds 1983 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.”

Grands Sites de France

 

 

 

 Marais Poitevin (Het groene Venetië) en de Baai van de Aiguillon in dit marais zijn een echte ontdekking. Het ruim 60.000 ha groot uniek moerasgebied behoort tot de “Grands Sites de France”. Je kan dit prachtig natuurgebied verkennen ofwel aan boord van een “plate” of een “batais” ofwel al wandelend of fietsend.

 Culinair :

moules de bouchots – oesters – meloen – mojette – roomboter – chabichon du Poitou – broyé du Poitou – galette Charentaise – Galette de Niort – Pineau des Charentes – Cognac – alles wat de zee te bieden heeft – ……..heerlijke wijnen. Het wijngebied van Cognac is één van de grootste AOC wijnstreken van Frankrijk!

Poitou ezel :

Poitiers

Poitiers


Baudet du Poitou of Franse reuzenezel is niet alleen één der grootste ezelrassen maar ook één van de oudste & zuiverste ezelrassen. Je komt deze vertederende ezels overal tegen; ook op onverwachte plekjes….

Uitstapjes tijdens het hoogseizoen :

Festival des Nuits Romanes (religieus erfgoed)

Festival international du Film & Francofolies (La Rochelle)

Festival de la bande dessinée (Angoulème)

Maritieme festivals zoals de Grand Pavois & Semaine inernationale de la voile

Vuurtoren Phare des baleines (Île de Ré)

Château d’Orion & Château de la Rochefoucauld

Je merkt het: land & oceaan zijn zeer goede vrienden in de Poitou-Charentes!

POITIERS

Poitiers - Notre Dame la Grande

Poitiers – Notre Dame la Grande

Voor de geschiedenisliefhebbers: De Slag bij Poitiers

Karel Martel, jawel we zijn in de 7de eeuw na Christus, heeft tussen Poitiers & Tours de invasie van de Islamitische troepen verijdeld. Na de verovering van Zuid-Spanje waagden zij zich al vlug over de Pyreneeën en vervolgden hun rooftocht in Zuid-Frankrijk.

Was deze ‘slag’ historisch gezien wel zo belangrijk als hij in de geschiedenisboekjes op school te lezen stond? Al eeuwen discuteert men over dit item. We kunnen toch niet alles schrappen wat op de Artis (Historia) prentjes zo duidelijk afgebeeld werd – zoals de vaas van Soisson – die is historisch al aan diggelen geslagen – ze heeft nooit bestaan …..

Stad :

Een uiterst aangename historische binnenstad. Winkel-wandelstraatjes – vele terassen – voorbeelden van Romaanse kunst zoals de prachtige gevel van de kerk Notre-Dame-la-Grande & de oudste getuige van de Franse christelijke architectuur (4e eeuw). Deze stad is het verkennen meer dan waard.

& omgeving :

  1. Manufacture Française des Pneumatique Michelin
  2. Musée Sainte-Croix

     Enkele namen voor de liefhebbers: Moreau – Mondriaan – Vuillard – Camille Claudel …..

  1. Wetenschap-pretpark (Planète) Futurscope

Meer dan 25 originele attracties om te ontdekken. Spannende avonturen & fasicinerende  succesnummers. Een goed idee voor een familiedag.

LA ROCHELLE – hoofdstad van de Charente-Maritime :

La Rochelle - Vieux Port

La Rochelle – Vieux Port


Is een mooi havenstadje aan de Atlantische kust met, naar verluid, de grootste plezierjachthaven van Europa (Port de Minimes). Het heeft een sfeervolle binnenstad met allemaal gezellige restaurantjes en vanop op terrasjes rondom de oude haven kan je genieten van blauwe lucht & water, de zon en de niet te versmaden gezellige sfeer.

Deze havenstad is gelegen op een zeer strategische plaats aan de Atlantische oceaan en daardoor meermaals het onderwerp van conflicten geweest zoals:

Voor de geschiedenisliefhebbers: La Rochelle werd als protestante stad meer dan een jaar lang belegerd en dan ook deels vernield op bevel van kardinaal Richelieu – La Rochelle was strategisch zeer belangrijk. Velen migranten uit ‘de nieuwe wereld’ vinden via de stadpoort (Porte de la Grosse Horloge) hun toegang tot de voor hen ‘nieuwe wereld’. Deze stadspoort is een imposant bouwwerk en geeft nog steeds toegang tot de historische stad.

La Rochelle was de laatse Franse havenstad die bevrijd werd na WO II. De ligging van de onderzeeër uit de Duitse film Das Boot (1981) wordt in de haven van deze stad gesitueerd.

Stad

De oude haven :

De thuisbasis van een niet te overzien aantal plezierboten. De havengeul wordt geflankeerd door de Tour Saint-Nicolas & de Tour de la Chaine. Verder op de stadsmuren nog de Tour de la Laterne (één der oudste vuurtorens van Frankrijk) waarvan je vanop het balkon een prachtig uitzicht hebt!

La Rochelle - Grosse Horloge

La Rochelle – Grosse Horloge

Verder te ontdekken :

Een sfeervolle binnenstad met o.a.

Porte de la Grosse-Horloge – rue du Palais – la grande-rue-des-Merciers ….en nog veel meer met. aangename winkelstraten & gezellige restaurants

Het geklasseerde stadhuis dat weer opgebouwd wordt na de hevige brand van eind juni 2013 – de volledige historische inboedel werd gered en zal zijn plaats terugvinden na de restauraties van het gebouw die reeds volop bezig zijn.

Verschillende musea & een aquarium met 10.000 tal zeebewoners uit de Atlantische Oceaan.

Culinair :

Tonton Louis

Voor de liefhebbers: hét adres in La Rochelle & omstreken voor het beste uit de Atlantische Oceaan…: uitgebreid buffet van schaaldieren en/of klaargemaakte visschotels – alles zee-vers op uw bord!

Dit restaurant ligt aan de kade waar de vissers aanmeren.

In de omgeving :

ÎLE DE RÉ

ïle de Ré - Phare des Baleines

ïle de Ré – Phare des Baleines

Te bereiken via een tolviaduct.

Stranden le phare des Baleines & het aangename stadje St.-Martin-de-Ré.

 MARAIS POITEVIN

Zie bovenaan onder ‘erfgoed’ Poitou-Charentes

ROYAN – stadje aan de Atlantische Oceaan bij de monding van de Gironde

Dit stadje lanceerde in de 19de eeuw het zwemmen in zee :).

Na een bijna volleldig verwoesting terug opgebouwd in de jaren na WO II. Tijdens de wandeling via de wandelboulevard naast de Grande Couche (een boog van meer dan 2 km zandstrant) geniet je van een prachtig zicht op de Atlantische Oceaan, de plezierhaven en de Belle-Epoque villa’s .

Dominerend in de skyline van het stadje: de ongewone Église Notre-Dame uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw.

In de omgeving :

 Île d’Oléron

Te bereiken via een brug (gratis)

Paradijs voor oesterliefhebbers

Île d'Oléron

Île d’Oléron

Zoo de Palmyre

Een 14 ha groot park gelegen in het bos-duinengebied in de nabijheid van Royan.

Phare de Cordouan


ANGOULÊME – hoofdstad van het departement Charente

Historische stad, in de 16de eeuw een tot hertogdom verheven gebied.

De bovenstad getuigt nog van een rijk verleden. Dit ‘Plateau‘ valt in twee wijken uiteen: in het zuiden de statige aristocratische wijk & in het noorden het centrum van handel met smalle straatjes.

Het stadhuis (oud grafelijk kasteel) domineert samen met de Cathédrale St.-Pierre deze bovenstad.

Vanop een deel van de oude stadsmuur (80 m hoog) heb je een groot panorama over de meanderende rivier Charente.

Nationaal centrum van de tekenfilm.

In de omgeving :

Château de la Rochefoucauld

Een in de 16e eeuw verbouwd kasteel – prachtig onderhouden.

Comments are closed.