Noord-Duitsland : Sylt – Lübeck

Emil Nolde - Red Poppies

Emil Nolde – Red Poppies

Als je van Hamburg verder noordwaarts rijdt, richting Husum en de Waddeneilanden, loont het de moeite om even een klein ommetje te maken langs het Eidersperrwerk.
Deze indrukwekkende stormvloedkering bij de monding van de Eider werd begin van de 70-er jaren gerealiseerd.

Enkele kilometer daar vandaan ligt Friedrichstadt. Dit dorp, dat omgeven en doorsneden wordt door kanalen, werd in de 17e eeuw gesticht door hertog Friedrich III om de vele godsdienstvluchtelingen (protestanten) op te vangen. Ga zeker eens een kijkje nemen in de lutherse kerk, die dateert uit 1643.

Nog wat noordelijker kom je in Husum, dat ook vandaag nog de grootste handels- en visserijhaven van Schleswig-Holstein is.
Rondom de binnenhaven bevindt zich de gezelligste buurt van Husum met veel restaurants en bij goed weer is het aangenaam toeven op één van de vele terrasjes.
Husum is de ideale uitvalsbasis om de Waddeneilanden te bezoeken.

Sylt

Sylt

Het grootste en wellicht bekendste eiland is Sylt.
Als je daar naartoe rijdt, maak dan zeker een kleine omweg langs Seebüll. Daar bevindt zich namelijk het Emil-Nolde-Museum.
Het is ondergebracht in de vroegere woning van de schilder, die zonder twijfel één van de markantste figuren is van het Duitse expressionisme.
Het huis heeft hij zelf ontworpen en laten bouwen te midden van de natuur. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in de prachtige tuin, ook door de schilder zelf ontworpen.

Het eiland Sylt kan je alleen bereiken per trein : een gewone passagierstrein voor voetgangers en fietsers, een speciale autotrein voor de andere voertuigen. Beide treinen vertrekken op zeer regelmatige tijdstippen vanuit Niebüll.
Het eiland is slechts ongeveer 100 km2 groot, maar biedt wel een enorme verscheidenheid aan landschappen : duinen, wadden, prehistorische grafheuvels en aan de westkust kilometerslange zandstranden.
In de vakantieperiode kan het er zeer druk zijn, omdat Sylt één van de favoriete bestemmingen is van de (gegoede) Duitsers.
Over het hele eiland verspreid vind je oude hoeves met strodaken, die nu vrijwel allemaal eigendom zijn van rijke binnenlanders. Eén van de mooiste dorpen op het eiland is Keitum : overal vind je er ateliers van kunstenaars, de meeste ondergebracht in typische Friese huisjes met strodak.
Helemaal in het noorden van het eiland, net boven het dorpje List, bevinden zich de kwekerijen van de befaamde Sylter Royal-oesters.

Vanuit dit meest noordelijke stukje van Duitsland (de Deense grens ligt vlakbij) volgen we de Noordzee in de richting van Lübeck, waarbij we o.m. Kiel voorbijrijden.

Travemünde

Travemünde

Enkele kilometers voor Lübeck kom je bij Travemünde. Deze badplaats ontstond omstreeks 1900 en had een 5 km lang zandstrand. Het was exclusief voorbehouden voor de “beau monde”.
Je vindt er prachtige vakwerkhuizen uit de 18e en 19e eeuw, naast enorme villa’s en – uiteraard – een casino.
Ook vandaag merk je nog dat Travemünde destijds een mondain kuuroord was.

En zo komen we uit bij Lübeck, één van de mooiste en aangenaamste steden van Noord-Duitsland, die door de Unesco op de lijst van het Werelderfgoed werd geplaatst.
De skyline van de stad wordt beheerst door de zeven torens van kerken en van de Dom.
Lübeck was destijds de belangrijkste Hanzestad en dat merk je nog aan de vele, grote bakstenen opslagplaatsen (Speicher).
Hier werden de scheepsgoederen opgeslagen. Je vindt een prachtige zoutopslagplaats (Salzspeicher) en langs de oever van de Trave staan nog enkele pakhuizen waar destijds marsepein werd opgeslagen (Marzipanspeicher). Dat was namelijk het meest gekende exportprodukt van Lübeck.

Lübeck - pakhuizen (Speicher)

Lübeck – pakhuizen (Speicher)

Het zal u ongetwijfeld opvallen dat vrijwel alle gebouwen, hoe groot ze ook zijn, in baksteen zijn opgetrokken. De stad is niet voor niets een schoolvoorbeeld van de “baksteengotiek“, die zo typisch is voor Noord-Duitsland.
Het bekendste monument van de stad is de Holstentor, de vroegere stadspoort die na verloop van de eeuwen begon scheef te zakken. Enkele decennia geleden werd een grote collecte gehouden onder de inwoners om fondsen te verzamelen voor de herstelling en in stand houding van de Holstentor. De inwoners waren zo gul (en fier op hun stadspoort) dat vrijwel het hele benodigde bedrag door hen werd bijeengebracht.

Om Lübeck beter te leren kennen zijn er twee interessante mogelijkheden.
Eerst en vooral is er een bustour (http://www.stadtverkehr-luebeck.de/en/trips/open-top-bus.html).Met een “open air”-bus rij je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de binnenstad. De rit duurt ongeveer 45 minuten.

Daarnaast is er een rondvaart op de Trave (http://www.cityschifffahrt.de/index-start.htm). Je krijgt hierbij o.a. de haven te zien en vaart rond het historische stadseiland.
Je bent zowat een uur onderweg met de boot.

Lübeck - Holstentor

Lübeck – Holstentor

Als je bus en boot wil combineren (zeker aan te raden) kan je best een combi-ticket nemen.
Zo spaar je enkele euro’s uit.
Vergeet echter ook niet te wandelen door de smalle straatjes van de oude binnenstad : daar leer je het “echte” Lübeck kennen, gezellig en aangenaam.

Ten slotte nog een tip : als je in Lübeck lekker wil eten, raden wij het Schabbelhaus aan.
In een prachtig kader (bij goed weer ook in een zalige tuin) serveert de Italiaanse chef Roberto Rossi de heerlijkste mediterrane gerechten en wijnen aan redelijke prijzen
(http://www.schabbelhaus.de/).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *