Lot (Frankrijk)


Cahors – Pont Valentré

Het departement van de Lot, dat zijn naam dankt aan de gelijknamige rivier, ligt in de Franse regio Midi-Pyrénées.
Het bestaat grotendeels uit kalkhoogvlaktes of ‘causses’, waarvan de Causses du Quercy de bekendste is. Deze hoogvlaktes worden doorsneden door diepe rivierdalen, waardoor werkelijk unieke landschappen ontstaan.

De hoofdstad van het departement is Cahors, waar u door het historische stadsdeel kan wandelen.
Vergeet niet een kijkje te gaan nemen naar de Pont Valentré, een brug die dateert uit de 12e eeuw en die even buiten het centrum van de stad de Lot overspant.

TIP : als u Cahors aandoet, is een etentje in ‘L’O à la Bouche’ een absolute aanrader. De Belgische (!) chef Jean-François Dive, serveert er in een aantrekkelijk kader de heerlijkste gerechten. Een originele keuken, met gebruik van regionale ingrediënten, alles vers van de markt.
L’O à la Bouche, Allée Fénelon 56, F-46000  Cahors  –  Tel. 0033 5 65 35 65 69

Wie de naam Cahors hoort, denkt uiteraard onmiddellijk aan wijn. En terecht, want de regio produceert stevige rode wijnen, gemaakt van hoofdzakelijk de Malbec-druif.
Het overgrote deel van de wijngaarden (in totaal ongeveer 4.000 ha) ligt ten westen van de stad Cahors op de flanken van het dal van de Lot.

Rocamadour

Ongeveer 70 km ten noorden van Cahors ligt één van de meest bezochte toeristische trekpleisters van Frankrijk : Rocamadour.
Als u het stadje nadert langs de D673 heeft u een prachtig uitzicht op het geheel.
Met de wagen doet u er best aan de wegwijzers te volgen naar l’Hospitalet. Van daaruit heeft u een prachtig panorama over Rocamadour en de omliggende natuur. U kan doorrijden naar het hoogstgelegen deel van het stadje, het kasteel. Hier kan u een wandeling maken over de ‘remparts’ en weer is het uitzicht adembenemend.
Enkele tientallen meters onder het kasteel ligt het ‘Sanctuaire’. Dit is na Lourdes het tweede meest bezochte bedevaartsoord van Frankrijk en bijgevolg kan het er in het hoogseizoen ontzettend druk zijn.
De pelgrims leggen de weg en de trappen naar het heiligdom af op hun knieën!
Vanuit het kasteel bereikt u het Sanctuaire door af te dalen langs de kruisweg. Voor wie minder mobiel is : er is ook een lift (tegen betaling) die u naar beneden of terug naar boven brengt. Hou er wel rekening mee dat deze lift gesloten is tussen 12u00 en 13u30.
Nog een niveau lager komt u terecht in het middeleeuwse stadje Rocamadour. Ook tussen het stadje en het heiligdom is een lift beschikbaar (tegen betaling), die wel de ganse dag open blijft.

Figeac

Als u vanuit Rocamadour ongeveer 45 km naar het zuidoosten rijdt over de D840, komt u terecht in Figeac, een stad waar u nog de sfeer van de middeleeuwen kan opsnuiven.
Figeac heeft erg veel prachtig gerestaureerde vakwerkhuizen.
Om de stad te verkennen volgt u best de wandeling die werd uitgestippeld door de Toeristische Dienst. Deze kan u afhalen in het Hôtel de la Monnaie aan de Place Vival, waar het Office du Tourisme gevestigd is. In de straten is deze wandeling bovendien aangeduid met wegwijzers.
Deze wandeling leidt u onder meer langs het Musée Champollion. De wellicht beroemdste telg van Figeac, Jean-François Champollion, was de man die het Egyptische hiërogliefenschrift ontcijferde.

Van Figeac terug rijden naar Cahors doet u het best via de D662, een bochtige weg die de loop van de rivier Lot volgt en vanwaar u de mooiste vergezichten op de streek heeft.
De weg brengt u onder meer langs Calvignac, een dorp dat boven op een enorme rotspartij gelegen is.

St-Cirq-Lapopie

Een andere locatie die u zeker niet mag overslaan is St-Cirq-Lapopie. Om dit dorp te bereiken moet u even de Lot oversteken via een smalle brug. Als u het dorp voorbij rijdt, heeft u boven een ruime parking, vanwaar u een erg mooi zicht heeft op het dorp en de rivier.

Een dertigtal kilometer ten zuidoosten van Cahors ligt het stadje Limognes-en-Quercy, waar in de maanden december tot maart elke vrijdag een truffelmarkt plaatsvindt. De truffel is één van de bekendste producten van de streek. De plaatselijke boeren komen op de markt hun peperdure lekkernij verkopen aan prijzen die schommelen rond 500 à 600 € per kilogram.

Zoals reeds vermeld bij het begin, wordt het landschap vooral gevormd door kalksteenmassieven. Deze zachte steensoort is de ideale omgeving voor de vorming van grotten en die komen dan ook veel voor in de regio.
Onze voorouders maakten al gebruik van deze natuurlijke schuilplaatsen, zoals blijkt uit de prehistorische rotstekeningen in de Grotte du Peche-Merle. Als u deze grot wil bezoeken, doet u er best aan uw tickets vooraf te reserveren, vermits het aantal bezoekers beperkt wordt tot 700 per dag (http://www.pechmerle.com/index.php).

Truffelmarkt in Limognes-en-Quercy

Wat de natuur zelf kan creëren in de zachte kalksteen, kan u gaan bewonderen in de Gouffre de Padirac, een druipsteengrot die u naar keuze kan bezoeken met bootjes of te voet. U vindt deze grot even ten noordoosten van Rocamadour. Ook hier geldt weer dezelfde goede raad : boek uw tickets vooraf, zeker in het hoogseizoen, om lange wachttijden te vermijden (http://www.gouffre-de-padirac.com/#/fr).

Het departement van de Lot heeft – zoals u hierboven kan lezen – heel wat troeven: een prachtige natuur, sfeervolle dorpjes en steden en ook de gastronomen komen er aan hun trekken dank zij een uitstekende regionale keuken en de heerlijke Cahors-wijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *