Dordogne

Bergerac

De Dordogne, die zijn naam te danken heeft aan de gelijknamige rivier, is zonder twijfel één van de mooiste streken van Frankrijk. Een overweldigende natuur, een resem aan steden en dorpen met elk hun geschiedenis en – niet te vergeten – een ongeëvenaard gastronomisch aanbod (foi gras, truffels, uitstekende wijnen).

De hoofdstad van de Dordogne is Bergerac. De oude stad (le Vieux Bergerac) is een verzameling van oude huizen en gebouwen, waarvan er nog heel wat dateren uit de Middeleeuwen. De stad ontstond rond een burcht (château fort) die gelegen was aan een brug over de rivier Dordogne.
De bekendste inwoner van de stad was ongetwijfeld Cyrano de Bergerac. In het echte leven heette de man Hercule Savinien Cyrano en was hij militair en schrijver van science-fiction-verhalen avant la lettre, die leefde van 1619 tot 1655. Zijn standbeeld staat op het plein voor de kerk van de oude stad.
Bij een bezoek aan Bergerac hoort zeker een boottocht op de Dordogne met een ‘gabare’, een replica van een middeleeuws vaartuig. De boot vaart af aan de oude haven en tijdens de tocht, die ongeveer 75 minuten duurt, krijgt u een indruk van de prachtige natuur in de omgeving van de stad.

Montbazillac

Even ten zuiden van Bergerac ligt Monbazillac. Dit dorp, dat voor het grootste deel bestaat uit wijngaarden, is vooral gekend om zijn uitstekende zoete witte wijnen, die perfect passen bij de foi gras.
Het kasteel van Monbazillac ligt prachtig op een heuvel te midden van de wijngaarden en kan bezocht worden. U kan er uiteraard de lokale wijnen degusteren en eventueel kopen.
(http://www.chateau-monbazillac.com/).

In het noorden van de Dordogne-regio ligt Périgueux, de hoofdstad van de Périgord en van de ‘foi gras’, de alombekende eenden- en ganzenlever.
Het is een gezellig stadje met uiteraard heel wat delicatessenzaken en restaurants waar de plaatselijke specialiteiten kunnen geproefd worden.
Bovendien heeft de stad een kathedraal, de Saint-Front, die een bezoek zeker waard is.

Limeuil

Als we de rivier Dordogne verder volgen naar het oosten, komen we in Issigeac, een middeleeuws dorp waar elke zondagochtend een grote markt plaatsvindt. Hier komen de boeren en ambachtslui uit de streek hun producten verkopen aan de talrijke Engelse gasten. De Dordogne wordt niet voor niets ‘Little England’ genoemd.

Nog wat verder oostwaarts, op de samenvloeiing van de Vézère en de Dordogne, ligt het dorpje Limeuil. U kan de wagen parkeren op de parking net buiten het dorp en te voet gaan flaneren tussen de middeleeuwse huizen of vanop een terras genieten van een prachtig uitzicht op het samenvloeien van de rivieren.

Een andere aanrader in de regio is Les Eyzies-de-Tayac, een stadje dat gelegen is aan de samenvloeiing van de Beune en de Vézère. Het is vooral bekend omdat hier het Musée National de Préhistoire is gevestigd. Inhoudelijk bevat dit museum een schat aan archeologische vondsten. De Dordogne is trouwens bezaaid met oudheidkundige sites en grotten, waar resten van prehistorisch leven werden teruggevonden
(http://www.musee-prehistoire-eyzies.fr/).

Les Eyzies-de-Tayac

De ligging van het museum in Les Eyzies-de-Tayac is een bezienswaardigheid op zich : het is geïntegreerd in een oude burcht die tegen de rotswand lijkt gekleefd. Vanop het terras beheerst een immens beeld (L’homme Primitif van Paul Dardé) het stadje
(http://www.leseyzies.fr/).

Eén van de mooiste stadjes van de streek is Sarlat, dat erin geslaagd is zijn historische gebouwen te behouden of te restaureren. U waant zich in de Middeleeuwen als u tussen de oude huizen, paleizen en kerken wandelt. Vergeet zeker niet de vroeg-gotische Cathédrale Saint-Sacerdos te bezoeken  (http://www.sarlat-tourisme.com/)

In het zuidoosten van de Dordogne ligt, hoog op een rots, nog een prachtige site : Domme. Het is een echte vesting (‘bastide’) die de meanders van de rivier Dordogne beheerst. Van daaruit heeft u een adembenemend uitzicht over de vallei met al zijn natuurpracht.

Sarlat

Zoals reeds hierboven vermeld, vindt men in de Dordogne talrijke sporen terug van prehistorisch leven. Er zijn heel wat grotten waar nog originele rotstekeningen te zien zijn.
De bekendste site uit de streek is ongetwijfeld Lascaux, of liever Lascaux 2, want de oorspronkelijke grot werd voor het publiek gesloten om de prehistorische kunstwerken te vrijwaren. Op een paar honderd meter van het origineel heeft men een replica gebouwd. Dit werd zo nauwkeurig gedaan dat het onderscheid tussen origineel en copie nauwelijks te zien is.
De grot van Lascaux ligt vlak bij het stadje Montignac.
Bij een bezoek aan Lascaux 2 in het hoogseizoen houdt u best rekening met lange wachttijden. Tickets op voorhand reserveren is zeker aan te raden
(http://www.lascaux.culture.fr/#/fr/00.xml).

Dordogne

U merkt dat de Dordogne op een relatief kleine oppervlakte een heel brede waaier biedt aan bezienswaardigheden. Als u die combineert met de uitstekende streekgerechten en -wijnen, dan wordt dit een onvergetelijke vakantie.

3 Responses to Dordogne

 1. Great blog and articles, * but I can’t see the pics on your blog, maybe it’s my browser ??
  See ya ! 🙂

 2. Niranjan says:

  Awesome places and I can see passion in this blog. I too spent a great time in Dordogne

 3. mutuelle says:

  Nice site,
  Thanks for post on my blog, hope to see you soon

  Bye !

  Clara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *