De Ardèche : Frankrijk op z’n mooist

De Ardèche is zonder twijfel één van de mooiste regio’s van Frankrijk.
Het is een streek die veel afwisseling biedt : prachtige natuur, middeleeuwse dorpen en stadjes, een uitstekende wijncultuur, kortom alles voor een geslaagde vakantie.

Gorges de l’Ardèche

Als u natuurliefhebber bent, mag u zeker de Gorges de l’Ardèche niet missen. Met de wagen (of de autocar) kan u vanuit Vallon Pont d’Arc langs de diepe kloven rijden die de rivier Ardèche in de loop van tienduizenden jaren heeft uitgesleten uit de kalkstenen rotsen. Op de talrijke uitzichtpunten zijn parkeerplaatsen voorzien. Zet uw wagen even aan de kant en geniet van de prachtige panorama’s. Op heel wat plaatsen ziet u de rivier  in talloze bochten door het landschap meanderen.
Vlak buiten Vallon Pont d’Arc bevindt zich het absolute hoogtepunt van de route : de Pont d’Arc, één van de mooiste constructies die de natuur heeft gevormd.

Zo mogelijk nog indrukwekkender zijn de Gorges du Tarn. Hier rijdt u met de wagen langs de rivier, waardoor de enorme rotspartijen boven uw hoofd torenen.

Pont d’Arc

Aansluitend aan de Gorges du Tarn liggen de Gorges de la Jonte. Inzake natuurpracht kunnen ze best wedijveren met die van de Tarn en bovendien bieden ze nog een bijkomende attractie : het Belvédère des Vautours. Van hieruit kan u de gieren zien vliegen die een aantal jaren geleden werden uitgezet. Blijkbaar gedijen de beestjes hier prima, want ze zijn ondertussen al met meer dan vierhonderd.

Even ten zuiden van de Gorges de l’Ardèche ligt één van de mooiste grottencomplexen die Frankrijk bezit : de Aven d’Orgnac. Drie van de reusachtige zalen zijn voor het publiek toegankelijk onder leiding van een nederlandstalige (!) gids.
Dit is een absolute ‘must’ voor wie de regio bezoekt. (http://www.orgnac.com/)

Montagnes Ardèchoises

De Montagnes Ardechoises liggen in het noorden van de Ardèche en waren vroeger een vulkanisch gebied. De Route des Sucs brengt u langs uitgedoofde vulkaantoppen naar de Mont Gerbier de Jonc. Hier ontspringt de Loire, de ‘koningin der rivieren’. In een gebouw langs de weg bevindt zich de bron en het is amper te geloven dat het beekje dat hier vertrekt, uitgroeit tot één van de grootste rivieren van Frankrijk.

Behalve deze natuurwonderen, biedt de Ardèche tal van authentieke stadjes en dorpen.
Vogüé en Argentière worden allebei beheerst door een middeleeuws kasteel.
Balazuc en Labeaume zijn allebei dorpjes die er nog bijna hetzelfde bijliggen als enkele eeuwen geleden. Het is een plezier om door de eeuwenoude straatjes en steegjes te wandelen.

Joyeuse

In Joyeuse kan u het kastanjemuseum gaan bezoeken. Kastanjes zijn immers één van de typische streekproducten van de Ardèche en worden gebruikt in allerlei bereidingen, tot bier toe. (http://www.musee-chataigneraie.fr/)

De grootste stad van de regio is Aubenas en dat is meteen ook de hoofdstad van het departement van de Ardèche.
De belangrijkste bezienswaardigheid in Aubenas is het middeleeuwse kasteel. Het ligt midden in de stad en doet vandaag onder meer dienst als stadhuis.
(http://www.aubenas.fr/fr/accueil-patrimoine.htm)

Wie de Ardèche bezoekt mag zeker niet nalaten te genieten van de heerlijke wijntjes die vooral in de Côtes du Vivarais geproduceerd worden. Ook al zijn ze misschien minder bekend dan de buren uit Bordeaux of Bourgogne, inzake kwaliteit moeten ze niet onderdoen.
Sommige wijnboeren werken uitsluitend biologisch en brengen op die manier lekkere en eerlijke wijnen op de markt, zoals Château de la Selve (http://www.chateau-de-la-selve.fr/) en Domaine de Bournet (http://www.domainedebournet.fr/nl).

Vogüé

TIP

Wie de Ardèche wil bezoeken vindt een ideale uitvalsbasis in ‘Le Mas des Monèdes‘ in Saint-Paul-le-Jeune. Deze ‘chambre d’hôtes’ is gevestigd in een vroegere rupsenkwekerij, die door de uitbaters (Audrey en Sébastien) tot een waar juweeltje werd omgetoverd. U verblijft in ruime kamers met alle comfort,  u kan gebruik maken van het zwembad en u neemt ontbijt en avondmaal op het terras met een prachtig uitzicht op de omliggende natuur.
Voor een zeer aantrekkelijke prijs kan u genieten van de ‘table d’hôtes’. Dit is een absolute aanrader want Sébastien tovert met verse streekgerechten een menu in elkaar dat de vergelijking met een sterrenrestaurant best kan doorstaan.

Le Mas des Monèdes
www.lemasdesmonedes.fr
lemasdesmonedes@gmail.com
+33 6 20 96 06 37

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *