De tuinen van Zuidoost-Engeland

 

Het graafschap Kent wordt wel eens de ‘Tuin van Engeland’ genoemd. Je vindt er dan ook een hoop kastelen en landhuizen, elk met hun tuin, de ene nog mooier dan de andere.

SissinghuAlle tuinen van Zuidoost-Engeland bespreken zou ons veel te ver leiden. Daarom beperken we ons tot een vijftal, die ongetwijfeld tot de mooiste behoren.

We beginnen in Sissinghurst, een veertigtal kilometer ten zuidwesten van Canterbury.
De eerste gebouwen werden opgetrokken in de middeleeuwen, maar de meeste van de huidige bouwsels dateren uit de 17e eeuw. Het massieve torengebouw domineert het gehele domein.
In de jaren dertig van de 20e eeuw werd het landgoed gekocht door de schrijfster Vita Sackville-West en haar man Harold Nicolson. Deze laatste woonde er tot bij zijn dood in 1968.
Reeds in 1967 werd de National Trust eigenaar van het domein.

Groombridge Place Gardens

De tuinen vormen een unieke combinatie van een design volgens de strikte regels van de Engelse tuinarchitectuur en een beplanting waarbij een maximale vrijheid werd nagestreefd.
Lange tuinmuren in buxus en taxus zorgen voor een onderverdeling van de tuin in verschillende compartimenten, die elk fungeren als tuinkamers met een eigen sfeer en een eigen overheersende kleur.

In de buurt van Tunbridge Wells vinden we Groombridge Place. Het gebouw dat er vandaag nog staat, dateert uit 1662 en werd gebouwd door de architect Philip Packer. Hij kreeg hulp van één der bekendste Britse architecten : Christopher Wren.
Groombridge Place staat er vandaag nog vrijwel hetzelfde bij als toen het ruim 350 jaar geleden gebouwd werd. Alleen werden in de jaren ’20 van de vorige eeuw badkamers geplaatst en werd er electriciteit geïnstalleerd.
De oorspronkelijke tuinen werden aangelegd door John Evelyn, een bekend tuinarchitect uit de 17e eeuw. Eén van de Schotse dennen die door hem werden aangeplant staat er vandaag nog.
De ‘drunken garden’ was de lievelingstuin van Sir Arthur Conan Doyle, die voor zijn Sherlock Holmes-roman ‘The Valley of Fear’ Groombridge Place als decor liet fungeren, zij het onder de naam Birlstone Manor.
Joe Wright nam zijn filmversie van ‘Pride and Prejudice’ op in Groombridge. Het domein heet in de film ‘Longbourne Manor’, woonplaats van de familie Bennet.

Scotney Castle

In Groombridge is ook een roofvogel-centrum gevestigd. In het zomerseizoen kan het publiek tweemaal per dag een roofvogel-demonstratie bijwonen (behalve op maandag).

Vlakbij Lamberhurst ligt Scotney Castle, dat eveneens door de National Trust beheerd wordt.
Het centrum van het domein is Scotney Old Castle, dat omgeven wordt door een slotgracht.
De tuin van het landgoed is vooral  bekend om zijn collecties rododendrons en azaleas, die in de lente voor een uniek kleurenpalet zorgen.
Bovenaan bij de ingang van het domein staat het ‘nieuwe’ landhuis, dat tussen 1835 en 1843 werd gebouwd naar een ontwerp van Anthony Salvin.
Na de dood van de laatste bewoonster in 2006, werd het landgoed in 2007 opengesteld voor het publiek.

Hever Castle – Italian Garden

Een vijftigtal kilometer ten zuidoosten van Londen vinden we Hever Castle.
Dit prachtige kasteel was van 1462 tot 1539 de residentie van de familie Boleyn.
Anne Boleyn, de tweede echtgenote van koning Hendrik VIII en moeder van de latere koningin Elisabeth I, bracht er een groot deel van haar jeugd door. Later was het eigendom van de vierde ectgenote van Hendrik VIII, Anne van Cleve.
De geschiedenis van het landgoed wordt aanschouwelijk voorgesteld in een expositie binnen de muren van het kasteel.
In 1903 werd het kasteel gekocht door de schatrijke Amerikaan William Waldorf-Astor, oprichter en eigenaar  van de Waldorf-Astoria-hotels. Hij gaf opdracht tot de aanleg van de prachtige tuinen die je vandaag kan bezoeken. Vooral de Italiaanse tuin is een pareltje.

Op enkele kilometers van Maidstone, de hoofdstad van het graafschap Kent, ligt één van de allermooiste kastelen die Engeland rijk is : Leeds Castle.
Onder koning Edward I werd het gebruikt als koninklijk paleis, een functie die het lange tijd zou behouden.

Leeds Castle

De beroemdste (beruchtste ?) eigenaar van het kasteel was Hendrik VIII, die vanaf 1520 immense sommen geld uitgaf aan renovaties en uitbreidingen om op die manier zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, te plezieren.
Het kasteel is vandaag in handen van de Leeds Castle Foundation, die instaat voor het beheer en het onderhoud.
Het kasteel ligt in een immense parktuin met waterpartijen en wandelwegen. Op het kasteeldomein werd een golfterrein met 18 banen aangelegd.
Voor een bezoek aan het kasteel en het domein trekt u best een halve dag uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *