Malta & Gozo

Malta ligt in het midden van de Middellandse Zee, op 90 km ten zuiden van Sicilië en op 290 km ten noorden van de Afrikaanse noordkust.
Door zijn centrale ligging is het eiland altijd van groot strategisch belang geweest. Dat is de reden waarom het vrijwel heel de geschiedenis door bezet is geweest door buitenlandse mogendheden (Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Fransen, Britten).

Gedurende zowat 260 jaar werd Malta bestuurd door de Ridders van St-John, bij ons bekend onder de naam “Orde van Malta”.
In 1964 kreeg Malta onafhankelijkheid binnen het Gemenebest, met de koningin van Engeland als officiële koningin van Malta.
In 1979 verliet de laatste Britse militair het eiland.
Sinds 2004 is Malta een lidstaat van de Europese Gemeenschap.
Het Maltese Pond werd in 2007 vervangen door de Euro.

We gaan Malta verkennen in vier etappes : Valletta (de hoofdstad), het noordelijke deel van het eiland, het zuidelijke deel en tot slot Gozo.
Een ideale manier om het eiland te verkennen zijn de Hop On/Hop Off-bussen.
Wij advisere om de bussen van Malta-sightseeing (www.maltasightseeing.com) te nemen aangezien die duidelijk in betere staat zijn dan die van Citysightseeing.

Valletta

De hoofdstad van Malta ontleent haar naam aan haar stichter, Grootmeester Jean Parisot de la Vallette.
Voor de aankomst van de Ridders van St-John was Mdina de hoofdstad.
Valletta werd oorspronkelijk gesticht als versterking van de twee havens aan weerszijden van het rotsachtige schiereiland.

De belangrijkste straat van de Maltese hoofdstad is Republic Street. Deze winkelstraat ligt centraal in de binnenstad.
De toegang vanaf het busstation (dat net buiten de stadspoort ligt) werd onlangs volledig gerenoveerd naar een ontwerp van Renzo Piano.
Als u Republic Street afloopt komt u heel wat pleinen tegen die plaats bieden aan talloze terrasjes.

St-John’s Co-Cathedral

Eén van die pleinen is St-John’s Square en geeft uit op de ingang van St-John’s Co-Cathedral, de mooiste van de zowat 360 kerken die Malta rijk is.
In deze kathedraal vallen de prachtige grafstenen op die zowat de hele vloer van het gebouw bedekken.
Niet te missen : één van Caravaggio’s mooiste werken, “De onthoofding van Johannes de Doper”.

De zijkapellen zijn gewijd aan elk van de “Talen” van de Orde. De grootmeesters werden begraven in de zijkapel van hun taal.

Om een prachtig uitzicht te hebben op “The Three Cities” moet u naar de Upper Barrakka Gardens.

Vittoriosa (Waterfront)

Deze drie steden – Vittoriosa, Senglea en Cospicua –  liggen tegenover de Grand Harbour en hebben elk hun versterkingen.
Vanuit de Upper Barrakka Gardens kijkt u neer op de”Saluting Battery“, een reeks oude kanonnen die nog dagelijks op vaste tijdstippen worden afgevuurd.

Samen met de City Gate werd ook het busstation volledig vernieuwd. De oude gele bussen uit de koloniale tijd hebben (om milieu-redenen) plaats gemaakt voor een vloot moderne bussen, waarmee u elke plaats op het eiland kan bereiken.

Valletta – Grand Harbour

Het belangrijkste gebouw van Valletta is het Paleis van de Grootmeesters.
Het grootste gedeelte van het paleis is nog gesloten tot eind 2017. Vermits Valletta in 2018 Europese Culturele Hoofdstad zal zijn, worden heel wat gebouwen momenteel opgeknapt.
In het Paleis van de Grootmeesters is alleen het Arsenaal (Armory) open voor het publiek. Hier kan u een zeer uitgebreide collectie aan historische harnassen en ander wapentuig bekijken.

Als u via City Gate de stad ingaat en u volgt Republic Street tot op het einde dan komt u uit bij Fort St. Elmo.
Deze versterkte vesting dateert uit de 16e eeuw en werd in de jaren ’70 gebruikt voor de opnames van de film “Midnight Express”.
Vandaag huisvest ze het Nationale Oorlogsmuseum.

De zuidelijke route.

Marsaxlokk

Onze eerste halte op de zuidelijke route is het vissersdorp Marsaxlokk.
De pittoreske vissershaven ligt goed beschermd in een baai en wordt gekenmerkt door kleurige oude vissersboten. Opvallend zijn de ogen op de boeg van deze boten. Ze moesten de boze geesten afhouden.

We zetten onze tocht zuidwaarts verder en houden halt in Ghar Dalam.
Tot het Kwartair Tijdperk (ongeveer 10.000 jaar geleden) zaten de Maltese eilanden vast aan het Italiaanse vasteland. Er leefden in die periode allerlei diersoorten zoals olifanten, nijlpaarden, herten en vossen.
Met de afscheiding van het vasteland als gevolg van het stijgen van de zeespiegel, werden deze dieren geïsoleerd en stierven ze uit.
Op verschillende plaatsen op de eilanden werden restanten van deze dieren aangetroffen, maar nergens werden er zo veel gevonden als in Ghar Dalam.
Het grootste deel van deze vondsten zijn te zien in het plaatselijke museum. U moet zeker een kijkje gaan nemen in de grot, waar de verschillende fauna en flora uit het verleden zijn terug te vinden in de grondlagen.

Waar de zuidelijke route bij de kust aankomt, kan u met een boot (tegen betaling) naar de Blue Grotto (de Blauwe Grot) varen.

Tempels van Hagar Qim en Mnajdra

Op amper vijf minuten rijden van de Blue Grotto komen we bij de tempels van Hagar Qim en Mnajdra.
De tempel van Hagar Qim is de oudste en werd rond 2700 v.C. opgetrokken uit zachte Globigerina-kalksteen.
Enkele honderden meters verder ligt de tempel van Mnajdra, die iets jonger is en waarvan de buitenmuren werden gebouwd uit de hardere Coralline-kalksteen.
Beide tempels zijn toegankelijk via een recent bezoekerscentrum waar u aan de hand van een 3d-film de geschiedenis van de tempels leert kennen.

Vermeldenswaard zijn ook de tempels van Tarxien en het Hypogeum, die net buiten Valletta liggen.
Het Hypogeum dateert uit de periode van 4100 tot 2500 v.C. en deed dienst als begraafplaats en als tempel.

Tot zover onze verkenning van Valletta en het zuidelijke deel van het eiland.
In een volgende nieuwsbrief nemen we de noordelijke route en bezoeken we het kleinere eiland Gozo.

Comments are closed.