Het noorden van Portugal

Een tweetal jaar geleden bezochten we Lissabon en het zuiden van Portugal.
Het resultaat daarvan vind je terug onder de titel “Reizen” van deze website.

Valença do Minho

Dit jaar hebben we het noorden van Portugal bezocht en dat kunnen we iedereen aanraden. Een prachtig land met vriendelijke mensen, prachtige steden, een heerlijke keuken (aan vooroorlogse prijzen) …

We komen Portugal binnen via Valença do Minho, een stadje dat gekend is voor zijn versterkte vesting die boven de huidige stad uitsteekt. Aan de voet van de vesting loopt de rivier Minho, die hier de grens vormt tussen Spanje en Portugal.
Binnen de muren van de versterkte stad, die je met de wagen kan bereiken via zeer smalle stadspoorten, is het toerisme zeer aanwezig.
Je vindt er één van de mooiste Pousada’s van het land (vroeger klooster, nu luxe-hotel).

Ponte de Lima

Net ten zuiden van Valença kom je in de wijnstreek van de “vinho verde”, vooral bekend om zijn witte wijnen. Het centrum van de wijnbouw is Ponte de Lima.
In heel de regio vind je het ene wijndomein (“quinta” in het Portugees) naast het andere.

Van hieruit ben je vrij snel aan de kust, meer bepaald in Viana do Castelo, de belangrijkste stad van de Costa Verde, het strand ten noorden van Porto.
Het is een aangenaam stadje met een historisch centrum, een strand en een vissershaven.
Een echte aanrader voor de lunch is de Tasquina da Linda (in de vissershaven – Doca das Mares A-10). Je eet er superverse vis en zeevruchten aan een attractieve prijs. Reserveren is de boodschap want de zaak zit elke middag vol.

Bom Jesus do Monte

We rijden nog een stukje zuidelijker en komen in Braga.
Behalve de gotische kathedraal, is de kerk van Bom Jesus do Monte een aanrader. Ze ligt een paar kilometer buiten het centrum en om er te geraken kan je een monumentale gotische trap nemen, afgezet met beelden. Je kan ook met de auto tot boven rijden, er is parking voorzien.

Verder naar het zuiden kom je in Guimarães. Wij hadden het geluk net in de stad te zijn tijdens het weekend dat het ontstaan van Portugal werd herdacht. Tijdens het laatste weekend van juni hebben in het centrum middeleeuwse feesten plaats. Guimarães was namelijk de eerste hoofdstad van Portugal en daar zijn de inwoners vandaag nog altijd fier op.

Guimaraes

De volgende dagen hebben we de vallei van de “Douro” gevolgd. Hier vind je zonder twijfel één van mooiste streken van Portugal.
Trek dan ook twee dagen uit voor deze regio, bij voorkeur met een overnachting achteraan in de vallei, richting Spaanse grens.
Wij verbleven in Longroiva Hotel Rural e Termal Spa ****.
Het zwaartepunt van de wijnbouw in de Douro-vallei ligt in Pinhão. Behalve de talrijke wijnhuizen en tal van restaurants heeft de stad niet erg veel te bieden.
In de hele regio kan je genieten van de prachtige landschappen die gevormd worden door de wijngaarden op de flanken van de vallei.

Douro-vallei

Na de prachtige natuur van de Douro-vallei is het tijd om de tweede grootste stad van Portugal te bzoeken : Porto.
Een ideale manier om de stad en haar bezienswaardigheden te bezoeken is door gebruik te maken van de hop-on/hop-off bussen van CitySightseeing Portugal.
Voor 17 € per persoon (tarief in seizoen 2017) kan je twee dagen lang onbeperkt met deze bussen door de stad rijden.
Er zijn twee lijnen, een rode en een blauwe lijn.
De rode lijn (Linha Vermelha) rijdt door het oude centrum met o.a. de kathedraal (Sé), het station van São Bento en het stadhuis. Dan rijden deze bussen langs een brede boulevard (met onder meer de Casa da Musica) tot bij de zee. Onderweg maakt de bus een kleine omweg langs het Museum voor Hedendaagse Kunst (Casa de Serralves), dat een echte aanrader is. Aan de kust ligt de versterkte vesting van São Francisco Xavier.
van daaruit keert de bus terug richting centrum en volgt hij de Douro tot bij het Palacio da Bolsa (beurspaleis).

Porto

De blauwe lijn gaat vanuit het centrum langs de Ponte de Dom Luis I , de meest karakteristieke brug van Porto, naar de overkant van de Douro.
Daar bevinden zich de gekende porto-huizen (Cruz, Offley, Sandeman, Croft, Taylor’s, etc.) die graag hun deuren openzetten voor een degustatie (meestal tegen betaling) en het spreekt vanzelf dat je daar ook hun producten kan kopen.
De bus rijdt door Vila Nova de Gaia tot bij de grootwarenhuis El Corte Inglés. Wie zin heeft om te winkelen, vindt hier zeker zijn gading : er zijn 7 verdiepingen bovengronds en 3 ondergronds.

In onze volgende nieuwsbrief zakken we verder af naar het zuiden tot vlak boven Lissabon.

 

Comments are closed.