Lille (Rijsel)

Lille - Vieille Bourse

Lille biedt een unieke combinatie van zeer interessante musea enerzijds, en een prachtige oude binnenstad anderzijds.

Om de oude binnenstad (Vieux Lille) te leren kennen, stellen wij een stadswandeling voor van zowat 5 kilometer, die  langs de belangrijkste bezienswaardigheden leidt : de Place Charles de Gaulle met de Vieille Bourse, de straten met prachtige huizen in Frans-Vlaamse stijl, de 2 belforten, het stadhuis, de Porte de Paris, …

Bovendien wandelen we langs de twee treinstations die Lille rijk is, Lille Flandres voor de nationale verbindingen en Lille Europe, het TGV-station voor de internationale lijnen. De muren van dat laatste station maken een bezoek meer dan waard : ze zijn bekleed met metershoge muurschilderingen waarop u zowat alle bekende gebouwen ter wereld kan terugvinden.
Uiteraard mag in deze wandeling ook de buurt van de kathedraal “Notre Dame de la Treille” niet ontbreken.

Lille - Palais des Beaux Arts

Het belangrijkste museum van Lille is ongetwijfeld het Palais des Beaux Arts, gelegen op de Place de la République. Het wordt beschouwd als het belangrijkste museum van Frankrijk, na het Louvre in Parijs.
Het bevat een indrukwekkende collectie werken vanaf de middeleeuwen tot het eind van de 19e eeuw. Meer info omtrent het Palais des Beaux Arts : www.pba-lille.fr

Andere interessante musea vindt u in de nabije omgeving van Lille.
In Roubaix bevindt zich het “Musée d’Art et d’Industrie”, ook wel “La Piscine” genoemd omdat het is ondergebracht in een vroeger zwembad, dat door een rijke industrieel werd gebouwd om zijn werknemers de gelegenheid te geven te gaan zwemmen.
Meer inlichtingen op  www.roubaix-lapiscine.com/

Wie interesse heeft voor moderne en hedendaagse kunst, moet zeker een bezoek brengen aan het LAM in Villeneuve d’Ascq. De werken zijn ondergebracht in een prachtig museum, dat recent volledig werd vernieuwd. Bovendien staan in de tuin nog een aantal kunstwerken opgesteld die een wandeling door deze oase van groen een extra dimensie geven. U vindt meer over dit museum op  www.musee-lam.fr/

Lille - Oude stad

Bovendien is Lille niet te onderschatten als winkelstad. In de Rue de Béthune, de Rue de la Monnaie enz. zijn heel wat mooie boetieks gevestigd. En wie daar zijn gading niet vindt, kan altijd terecht in Euralille, een mega-shoppingcenter in de stationsbuurt.

Zoals u merkt, heeft Lille heel wat troeven die een dagtrip naar deze stad de moeite waard maken. Wie alle musea wil bezoeken, trekt voor een bezoek aan Lille best twee dagen uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *