Wenen

Wenen is een stad waar zoveel te zien is, dat we ons hier moeten beperken tot de belangrijkste attracties.

Interieur Stephansdom – Wenen

We vertrekken aan de Stephansdom in het centrum van de stad. Deze gotische kathedraal, die heel wat middeleeuwse kunstschatten bevat, heeft een toren van 137 meter hoog, die de wijk domineert. Tegenover de dom staat een opvallend modern gebouw dat volledig uit spiegelglas is opgetrokken : het Haas-Haus, waarin de kathedraal wordt weerspiegeld.

We wandelen tegenover de Stephansdom de Graben op, waar we ook de Pestzuil zien, opgericht na de pestepidemie van 1679, uit dankbaarheid omdat de stad van deze plaag verlost was. Via de Kohlmarkt, met de exclusiefste winkels van Wenen, komen we bij de Michaelerplatz. Hier hebben we een zicht op de voorzijde van de Hofburg, waar zich de keizerlijke appartementen bevinden van Franz-Joseph en Sissi. In het hoogseizoen doet u er best aan om uw tickets hiervoor vooraf te reserveren (http://www.hofburg-wien.at/).

Pestzuil – Wenen

Hier is ook de beroemde Spaanse Rijschool gevestigd. Deze kan met een rondleiding bezocht worden. ‘s Avonds zijn er voorstellingen, die zeer druk worden bijgewoond, en waarvoor u best uw tickets vooraf reserveert (http://www.srs.at/).

Als we onder de Hofburg door wandelen, komen we bij de Volksgarten. Links zien we de Neue Hofburg. We wandelen via de Volksgarten naar de Ring, waar we voor ons het Parlement van Oostenrijk zien liggen. Rechts gaan we naar het Burgtheater en het Rathaus. Links gaan we langs de Maria-Theresiaplatz, die gedomineerd wordt door het monumentale standbeeld van de keizerin. Aan weerszijden van het plein zien we identieke gebouwen staan : het Kunsthistorisches Museum en het Naturhistorisches Museum.

Het Kunsthistorisches is één van de belangrijkste musea van Europa en bevat een indrukwekkende verzameling schilderijen. Voor ons, Vlamingen, is zeker de Bruegelzaal interessant : hier hangen zowat de helft van de nog bestaande werken van Pieter Bruegel de Oude.
Verder heeft het museum nog uitgebreide collecties Egyptische en Oosterse oudheden, alsook een verzameling Griekse en Romeinse oudheden.
Alleen al het interieur van het museum, met de overweldigende inkomhal, maakt een bezoek meer dan waard (http://www.khm.at/).

Staatsopera – Wenen

Als we nog even verder wandelen langs de Ring, komen we bij de Staatsoper, één der grootste en beroemdste operahuizen ter wereld.
In de periode juli-augustus, wanneer er geen opvoeringen zijn, kan de Opera bezocht worden onder leiding van een plaatselijke gids (http://www.wiener-staatsoper.at/Content.Node/home/index.php).
Aan de achterzijde van het operagebouw ligt de Albertina, de nationale bibliotheek, waar regelmatig interessante tijdelijke tentoonstellingen gehouden worden en die zelf over een mooie permanente grafische collectie beschikt (http://www.albertina.at/).
Van bij de Opera gaan we nu de Kärtnerstrasse in, één van de gekendste en drukste winkelstraten van Wenen, om zo terug bij de Stephansdom te komen.

Tot nu toe bleven we aan de binnenkant van de Ringstrasse, maar daar buiten zijn er nog heel wat bezienswaardigheden.

Wenen – Kirche am Steinhof

Niet te missen is het vroegere buitenverblijf van de Keizer en zijn Sissi : Schönbrunn. Het is een prachtig kasteel, waarvan het interieur dat van de Hofburg waard is. Ook een wandeling in de tuin loont de moeite. Ook hier kan het erg druk zijn en kunnen er wachttijden tot 2 uur en meer ontstaan. Vandaar de goede raad om ook hier tijdig te reserveren (http://www.schoenbrunn.at/).

Een ander paleis dat niet op ons programma mag ontbreken is het Belvedere. Het kasteel bevat trouwens een erg belangrijke collectie Oostenrijkse kunst met werk van o.a. Schiele, Klimt, Kokoschka, enz.
In het Unteres Belvedere, dat aan de andere kant van de prachtige tuin ligt, vinden regelmatig tijdelijke tentoonstellingen plaats.
(http://www.belvedere.at/de).

De mooiste barokke kerk van Wenen is zonder twijfel de Karlskirche. Hier kan u met een lift tot in de koepel gaan om het prachtige interieur van dichtbij te bekijken.
(http://www.karlskirche.at/).

Karlskirche – Wenen

Rond de Karlskirche ligt de Karlsplatz, een weids plein met twee opvallende paviljoenen van Otto Wagner, die dienst doen als metro-station.
Van hieruit heeft u een mooi zicht op het Musikverein, waar jaarlijks het Nieuwjaarsconcert wordt gehouden in de ‘Goldene Saal’.
Aan de andere kant van de Karlsplatz ligt een andere attractie : de Naschmarkt. In de honderden stalletjes vindt u zowat alles wat met eten te maken heeft. Als u hier rond etenstijd langskomt, heeft u een ongelooflijke keuze aan inheemse en exotische gerechten.

Net buiten de Ring, vlakbij het Kunsthistorisches Museum en de drukke winkelstraat Maria Hilferstrasse, ligt het MuseumQuartier. De belangrijkste musea hier zijn het Leopoldmuseum en het MUMOK.
Het Leopoldmuseum heeft de grootste collectie werken van Egon Schiele ter wereld en voor wie van deze schilder houdt, is dit een absolute must.
(http://www.leopoldmuseum.org/).
Het MUMOK is het Museum Moderner Kunst van de Stiftung Ludwig Wien en bevat een deel van de verzameling van de bekende kunstverzamelaar Ludwig. Verder vinden er voortdurend wisselende tijdelijke tentoonstellingen plaats.
(http://www.mumok.at/).

Hofburg – Wenen

Wie tijdens het weekend in Wenen is, moet zeker even de tijd nemen voor een bezoek aan de Kirche am Steinhof. Deze prachtige Jugendstil-kerk van de hand van Otto Wagner ligt in het domein van een psychiatrische kliniek. Vandaar dat ze slechts op zaterdag- en zondagnamiddag te bezichtigen is (zaterdag rondleiding om 15.00u – zondag om 16.00 u) (http://www.wien-konkret.at/kultur/kirchen/am-steinhof/).

Even buiten het centrum, bij de Donau, ligt het pretpark Prater met zijn wereldberoemde reuzenrad.

Wie een geweldig uitzicht wil genieten over de ganse stad Wenen, kan terecht op de Donauturm, 252 meter hoog, in het Donaupark. Hier vindt u twee ronddraaiende restaurants en een uitzichtsplatform, die met een lift kunnen bereikt worden.
(http://www.donauturm.at/de/).

Alhoewel we ons hier hebben beperkt tot de belangrijkste bezienswaardigheden, zal u wel merken dat Wenen een stad is die enorm veel te bieden heeft en waarvoor u minstens drie dagen moet uittrekken.

 

3 Responses to Wenen

  1. Nyla Hayles says:

    Yeah bookmaking this wasn’t a risky determination great post!

  2. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  3. Nancy Shirts says:

    I simply want to mention I’m newbie to weblog and really savored you’re blog. More than likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly have impressive writings. Appreciate it for sharing your web-site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *