Praag

Karelsbrug – Praag

Praag is een stad met een heel rijke en bewogen geschiedenis, en dat is goed te merken, ook vandaag nog, aan het rijke kunstpatrimonium dat de bezoeker aantreft op beide oevers van de Moldau.

Het hart van Praag wordt gevormd door de Oude Stad (Stare Mesto). De Karelsbrug is ongetwijfeld één van de bekendste bezienswaardigheden van de stad, met zijn prachtige rij beelden.
Op het Oude Stadsplein mag u zeker de St-Nicolaaskerk, de astronomische klok en het standbeeld van Jan Hus niet missen.

Daarachter ligt de Tynkerk, midden in de wijk Ungelt, waar de liefhebbers van kunst en antiek ongetwijfeld hun gading vinden.

Oude Stadsplein – Praag

En wie ‘s avonds graag een concert meepikt, kan terecht in het Statentheater, waar Mozart zijn grootste triomfen vierde.

Als u via de Karelsbrug de Moldau oversteekt, komt u langs de imposante bruggentorens in Mala Strana met het prachtige Mala Stranaplein.
Wat verder hogerop ligt het Strahovklooster met zijn twee indrukwekkende bibliotheken.
Vergeet zeker geen bezoek te brengen aan de Praagse Burcht, met de St-Vituskathedraal, het oude Koninklijk Paleis en het Gouden Straatje, waar vroeger ambachtslui woonden en werkten. In één van de huisjes heeft Franz Kafka nog gewoond.

Interieur St-Vituskathedraal – Praag

In de Joodse wijk, Josefov, kan u een aantal synagoges bezoeken, waarvan de Pinkas-synagoge en de Oud-Nieuw-synagoge de belangrijkste zijn. Ook de oude Joodse begraafplaats moet u gezien hebben.

Ook de Nieuwe Stad(Nove Mesto) loont de moeite. De belangrijkste trekpleisters hier zijn het Representatiehuis (Art Nouveau), Het Mucha-museum (http://mucha.tyden.cz/) het Wenceslasplein (waar Jan Palach in 1968 zichzelf in brand stak), het Nationaal Theater en de Vysehrad-burcht. Aan het Wenceslasplein bevindt zich ook het belangrijkste museum van Tsjechië : het Nationaal Museum       ( http://www.nm.cz/ ).
Bij mooi weer mag een wandeling langs de Moldau-kade niet ontbreken.

Wenceslasplein – Praag

Zoals u merkt, is Praag een stad met vele troeven die een bezoek meer dan waard is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *