Parijs

Renoir – Moulin de la Galette

Wie een wereldstad als Parijs bezoekt, moet een selectie maken uit het onmetelijke aanbod aan bezienswaardigheden.
Wij hebben een poging gedaan om in een notendop de belangrijkste attracties te overlopen.

Op het Île de la Cité kan u niet naast de Cathédrale Notre-Dame kijken. Dit is één van de mooiste gotische kerken, zowel aan de buitenzijde als wat het interieur betreft (http://www.notredamedeparis.fr/).
Niet ver daar vandaan ligt de Sainte-Chapelle, die zowat de mooiste gebrandschilderde ramen ter wereld bezit (http://sainte-chapelle.monuments-nationaux.fr/fr/). Hier kunnen zich wel lange wachtrijen voordoen en vooraf reserveren is niet mogelijk voor individuele bezoekers.

De Eiffeltoren is wellicht het gekendste bouwwerk van de Franse hoofdstad. In de nabije omgeving zijn ook de tuinen van het Champ de Mars en de Ecole Militaire een bezoekje waard. Aan de overkant van de Seine, tegenover de Eiffeltoren, staat het paleizencomplex van het Trocadéro.

De omgeving van de Champs Elysées mag natuurlijk niet ontbreken bij een bezoek aan Parijs. Op de wereldberoemde avenue kan u winkelen naar hartenlust, tenminste als u een goedgevulde portefeuille bij zich heeft.

Rodin – De Denker

Aan de ene kant van de Champs Elysées staat de Arc de Triomphe, een enorme poort die daar werd geplaatst in opdracht van Napoleon Bonaparte.
Aan de andere zijde komen we bij de Place de la Concorde met de bekende obelisk.
Verder in die omgeving mag u het Grand Palais en het Petit Palais niet missen. Hier vinden regelmatig belangwekkende tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Wie van de Champs Elysées naar Les Invalides gaat, steekt de Seine over via de Pont Alexandre III, met zijn prachtige beelden zonder twijfel de mooiste brug van Parijs.

Zo komen we bij het Hôtel des Invalides, dat thans opnieuw zijn oorspronkelijke bestemming heeft gekregen, nl. de zorg voor oorlogsinvaliden. Daarnaast staat de Dôme des Invalides waar zich in de crypte het graf van Napoleon bevindt.

Een andere gekende wijk van de Franse hoofdstad is Montmartre, waar we vooral gaan kijken naar de Sacré-Coeur en de Place du Tertre.

Sacré-Coeur, Montmartre – Parijs

Het Quartier Latin was vroeger de studentenbuurt van Parijs. Ook vandaag nog is het een bruisende wijk met restaurantjes in overvloed, waar u dag en nacht terecht kan.

Een buurt die de laatste jaren erg is opgekomen is Le Marais. Hier vindt u hippe galerijen en restaurants in overvloed.
Hier ligt, dicht bij La Bastille, één van de mooiste pleinen van Parijs : de Place des Vosges.

Ook de omgeving van Beaubourg en Les Halles mag niet op onze lijst ontbreken. Het leven draait hier hoofdzakelijk rond het Forum des Halles en het Centre Pompidou.

In de omgeving van de Opéra Garnier mogen we het Palais Royal en de Place Vendôme niet vergeten.
Vlak achter het operagebouw vindt u twee van de bekendste en grootste warenhuizen van Parijs : de Galeries Lafayette en de Printemps. Vooral de Galeries Lafayette verdienen een bezoek : het originele interieur met zijn balkons en zijn prachtige koepel verdienen een bezoek. Bovendien kan u (gratis) naar het dakterras, vanwaar u een prachtig zicht heeft op de Franse hoofdstad.

Opéra Garnier – Parijs

Iets verder van het centrum ligt het kerkhof van Père Lachaise. Edith Piaf, Jim Morrisson en vele andere bekende mensen hebben hier hun laatste rustplaats.

Wie Parijs zegt, zegt musea. De Franse hoofdstad heeft enkele van de mooiste musea ter wereld, waarvan we hier de voornaamste opnoemen.

Het Louvre is natuurlijk het gekendste en ook veruit het grootste museum van Frankrijk. De collectie is buitengewoon indrukwekkend en van over de gehele wereld komen mensen naar Parijs om meesterwerken als de Mona Lisa, de Venus van Milo enz. te bekijken.
(http://www.louvre.fr/llv/commun/home.jsp).

Het vroegere treinstation aan de Quai d’Orsay werd omgebouwd tot het belangrijkste museum van het impressionisme ter wereld, het Musée d’Orsay. Alle grote namen van het (post)impressionisme zijn hier vertegenwoordigd : Monet, Manet, Van Gogh, …..
(http://www.musee-orsay.fr/)

Place des Vosges – Parijs

Het Musée Picasso herbergt heel wat werken van de Spaanse grootmeester. Tot de lente van 2013 is het museum echter gesloten voor renovatie.
(http://www.musee-picasso.fr/).

Wie van beeldhouwkunst houdt mag zeker het Musée Rodin niet missen. Zowel in het kasteel als in de omliggende tuinen staan de bekendste meesterwerken van Auguste Rodin, zoals het beeld van Balzac en de ‘Citoyens de Calais’.
(http://www.musee-rodin.fr/fr).

Voor moderne en hedendaagse kunst moet u in het Centre Pompidou zijn. Naast een indrukwekkende vaste verzameling, zijn er voortdurend tijdelijke exposities van de grootste namen uit de moderne kunstgeschiedenis.
(http://www.centrepompidou.fr/).

Het Musée National des Arts Asiatiques – Guimet bezit de belangrijkste collectie aziatische kunstvoorwerpen van Europa.
(http://www.guimet.fr/).

Centre Pompidou – Parijs

Wie zich interesseert voor ethnische kunst, moet even langs gaan bij het Musée du Quai Branly. Dit zeer moderne museum, dat pas in 2006 zijn deuren opende, is een ontwerp van één van Frankrijks grootste architecten, Jean Nouvel. Alleen al het gebouw en de manier waarop de ethnische voorwerpen worden gepresenteerd, maken een bezoek de moeite waard.
(http://www.quaibranly.fr/).

Vooral voor de bekendste musea (Louvre, Orsay, Centre Pompidou) geven wij u de raad uw tickets vooraf te reserveren. U kan dit doen via de websites van de musea of u kan terecht in elke FNAC-vestiging, ook in België.
Wij hebben ons hier beperkt tot de belangrijkste musea van Parijs. Daarnaast zijn er nog heel wat minder gekende maar daarom niet minder interessante musea in de Franse hoofdstad.

Net als in alle andere wereldsteden moet u als bezoeker in Parijs een selectie maken uit het rijke aanbod aan bezienswaardigheden. Om een beeld te krijgen van de Lichtstad, moet u toch minimaal 3 dagen rekenen.

Panorama Parijs vanop Montmartre

One Response to Parijs

  1. Anita says:

    so informative site! big thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *