Madrid

Plaza de Cibeles - Madrid

Madrid is een statige stad, zoals u dat van een hoofdstad mag verwachten. De brede lanen en de majestueuze gebouwen in classicistische stijl of in barok doen wat denken aan Wenen of aan de grote avenues van Parijs.
Dat neemt niet weg dat Madrid tegelijk een erg levendige stad is. Vooral het laatste decennium is de jeugd zich meer en meer in de Spaanse hoofdstad gaan interesseren en dat merk je in het straatbeeld.

De Oude Stad wordt gekenmerkt door smalle straatjes en pleinen, omgeven door prachtige huizen in verschillende stijlen, daterend van de 17e tot de 20e eeuw.
Enkele pleinen spreken tot de verbeelding : de Plaza Mayor met in het midden het ruiterstandbeeld van Filips III is omgeven door bogen, waar kleine winkeltjes en bars zijn gevestigd.
Eén van de mooiste straten in de buurt van de Plaza Mayor is de Calle de Toledo waar elke zondag en feestdag een populaire rommelmarkt plaats vindt.
De Puerta del Sol is ongetwijfeld het levendigste plein van Madrid. In de omliggende straten en steegjes vindt u zowel traditionele winkeltjes als de bekende modemerken.
Op Oudejaarsavond stromen het plein en de omliggende straten vol mensen die om middernacht de ‘uvas de la suerte’ of de druiven van het geluk eten : op elke klokslag wordt een druif gegeten en doorgespoeld met een slok cava. Deze viering wordt jaarlijks rechtstreeks uitgezonden door de Spaanse televisie.

Plaza Mayor - Madrid

Een wandeling vanaf de Plaza de Cibeles, met de prachtige gebouwen van de Banco de Espagna en van de Spaanse Post, over de Paseo del Prado voert ons langs enkele van de belangrijkste musea die Spanje rijk is : Prado, Thyssen-Bornemisza en Reina Sofia.

Het Museo del Prado is één van de gekendste musea ter wereld als het gaat om klassieke schilderkunst. Vooral de collectie Spaanse meesters is uniek : Velasquez, El Greco, de Ribera, Murillo, Goya enz. , allen zijn ze vertegenwoordigd met hun grootste meesterwerken. Ook onze Vlaamse School ontbreekt niet : Rogier Van de Weyden (met zijn wereldberoemde ‘Kruisafneming’), Memling, Bosch, Bruegel, Teniers, Rubens, Van Dyck, Jordaens, …
Als u weet dat ook de Hollandse (Rembrandt, enz.), de Italiaanse, de Franse en de Duitse School ruim vertegenwoordigd zijn, dan zal u begrijpen dat dit museum voor de liefhebber van de klassieke schilderkunst een absolute must is. (http://www.museodelprado.es/en).

Atocha-station - Madrid

In het paleis van Villahermosa is het Museo Thyssen-Bornemisza gevestigd. Het gaat hier om de privé-collectie van de familie Thyssen-Bornemisza, die door de Spaanse staat werd gekocht. Er zijn werken te vinden vanaf de middeleeuwen tot en met vandaag. Vooral de collecties Italiaanse Renaissance, impressionisme en post-impressionisme zijn indrukwekkend. (http://www.museothyssen.org/en/thyssen/home).

Op het eind van de Paseo del Prado ligt het Centro de Arte Reina Sofia, waar vooral de liefhebbers van moderne en hedendaagse schilderkunst hun gading zullen vinden. Het bekendste werk, dat deel uitmaakt van de permanente collectie is ‘Guernica’ van Pablo Picasso. (http://www.museoreinasofia.es/index.html).

Tegenover het Reina Sofia-museum bevindt zich nog een gebouw dat een bezoek meer dan waard is : het Atocha-station. Het is één van de belangrijkste stations van Madrid en kwam vooral in het nieuws met de terreuraanslagen van 2004. Het station heeft een grote glazen koepel, waaronder een echte tropische plantentuin werd aangelegd.

Ook in de omgeving van de Paseo del Prado (het loopt er evenwijdig aan) ligt het Parque del Buen Retiro, een immens park dat bij goed weer uitnodigt tot een flinke wandeling langs de paden en langs het meer (Estanque). Daar staat een imposant standbeeld van Alfonso XII naast het Palacio de Cristal, waar regelmatig exposities plaatsvinden.

Parque del Buen Retiro - Madrid

Als u teruggaat naar de Plaza de Cibeles en verder noordwaarts wandelt, komt u aan een ander belangrijk museum van Madrid : het Nationaal Archeologisch Museum.
Momenteel ondergaat de permanente collectie een grondige renovatie, maar men heeft de belangrijkste stukken samengebracht in één vleugel. Deze is gratis toegankelijk en een echte aanrader. (http://man.mcu.es/).

Bij een bezoek aan Madrid mag u zeker de omgeving van het Koninklijk Paleis niet overslaan. Het paleis kan bezocht worden (http://www.patrimonionacional.es/Home/Palacios-Reales/Palacio-Real-de-Madrid.aspx) en loont de moeite. Niet ver daar vandaan is ook de Plaza de Espagna een bezoek waard, al was het maar voor het standbeeld van Cervantes en zijn helden (Don Quichote en Sancho Panza). Aan dit plein vertrekt de Gran Via, een brede boulevard met winkels en hotels, die naar Plaza de Cibeles voert.

Koninklijk Paleis - Madrid

Nog in de buurt van het Koninklijk Paleis ligt het Monasterio de las Descalzas Reales, een vroeger clarissenklooster dat in zijn 16e-eeuwse taat is bewaard gebleven.
(http://www.patrimonionacional.es/Home/Monasterios-y-Conventos/Monasterio-de-las-Descalzas-Reales.aspx).

Voor uw verplaatsingen in Madrid is de metro het ideale vervoermiddel. Zowel de stations als de voertuigen zijn recent en uitstekend onderhouden. U bent het goedkoopst af met een 10-rittenkaart, geldig voor het ganse metro-net (15,00 € – prijs januari 2012). Let er wel op dat u voor de metro naar de luchthaven een supplementair ticket moet kopen (1 € – prijs januari 2012).

4 Responses to Madrid

  1. Cool site! Thanks for creating it. Keep posting that way.

  2. Toy says:

    Glad to visit this blog, keep it going.

  3. Levitra says:

    Great site! Thank you for creating it. Keep posting that way.

  4. Cialis says:

    Impressive piece of news! I’ve just shared it on Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *