London

Londen - Piccadilly Circus

De Britse hoofdstad is zo uitgestrekt en herbergt zoveel bezienswaardigheden, dat we ons ook hier moeten beperken tot de belangrijkste.

Het hart van Londen is de West End, met als centraal plein Piccadilly Circus, wereldberoemd om zijn enorme lichtreklames.
Ten noorden en ten westen ervan liggen de belangrijkste winkelstraten van Londen : Regent Street, Oxford Street, Bond Street en Piccadilly.
In het noordoosten van Piccadilly Circus ligt één van de meest bruisende wijken van Londen : Soho. Het is nog steeds dè uitgaansbuurt bij uitstek, met talloze pubs, waar u tegen aanvaardbare prijzen kan eten en drinken.
Aan de andere kant van Shaftsbury Avenue ligt Chinatown : een concentratie van Oosterse restaurants en winkels die vooral gelegen zijn langs Gerrard Street en Lisle Street. Wie voor een zeer beperkt budget wil eten, vindt hier zeker zijn gading.
Op het eind van Gerrard Street komt u op Leicester Square, waar de belangrijkste Londense bioscopen gevestigd zijn en waar centraal het standbeeld van Shakespeare staat.

Londen - Trafalgar Square

Vlak bij Piccadilly Circus ligt één van de gekendste Londense pleinen : Trafalgar Square, waar onmiddellijk het standbeeld opvalt van admiraal Nelson, boven op een 50 meter hoge Corinthische zuil.
Aan Trafalgar Square vinden we ook één van Londens topmusea : de National Gallery, die één van de belangrijkste collecties schilderijen herbergt die Engeland rijk is
(http://www.nationalgallery.org.uk/). Zoals de meeste nationale musea is ook de National Gallery gratis toegankelijk.
Nog op Trafalgar Square vinden we de kerk van St-Martin-in-the-Fields, de vroegere parochiekerk van de Britse koninklijke familie. Vandaag is het de thuisbasis van een wereldberoemd kamerorkest : the Academy of St-Martin-in-the-Fields, dat in 1959 werd opgericht door Sir Neville Marriner.
De West End wordt verbonden met de City door The Strand, een chique straat waar onder meer het Savoy Hotel is gevestigd. De oprit die het hotel verbindt met The Strand is de enige straat van Groot-Brittannië waar rechts moet worden gereden.

Als u The Strand afwandelt komt u in het financiële hart van Londen : the City. Enerzijds is dit het oudste gedeelte van de stad, met onder andere St-Paul’s Cathedral, de Tower of London, waar de kroonjuwelen bewaard worden en de Tower Bridge. Anderzijds hebben de grote banken en verzekeringsmaatschappijen er ultramoderne torengebouwen neergepoot. (http://www.hrp.org.uk/TowerOfLondon/)
Als u de Tower wil bezoeken, doet u er goed aan tijdig te reserveren en uw tickets op voorhand aan te schaffen via de website, want de wachttijden kunnen er aardig oplopen.

Londen - The City

Een typisch stukje Londen, dat op loopafstand van Trafalgar Square ligt, is Covent Garden. Op de plaats waar vroeger een klooster stond (‘convent’ = klooster), vindt u een overdekte markt met stalletjes en restaurantjes, die een unieke sfeer ademen. De straatanimatie in en rond de markthal maakt een bezoek nog aantrekkelijker.
Hier is ook één van de belangrijkste muziektempels van Londen gevestigd : the Royal Opera House.

Van Trafalgar Square vertrekt een kaarsrechte boulevard die recht op Buckingham Palace uitloopt : the Mall. Ze loopt langs St-James’ Park (waar de eekhoorns uit de handen van de bezoekers komen eten) en geeft uit op het paleis van de Queen.
Hier is de aflossing van de wacht, de ‘Changing of the Guards‘, één van de belangrijkste toeristische trekpleisters. Deze ceremonie vindt plaats om 11u30, in de zomerperiode alle dagen, in de winterperiode om de twee dagen. Als u de ceremonie in de winterperiode wil gaan bekijken, doet u er best aan even na te kijken op welke dagen ze plaatsvindt (http://www.royal.gov.uk/RoyalEventsandCeremonies/ChangingtheGuard/Overview.aspx).
Deze aflossing van de wacht lokt, vooral in drukke periodes, een massa mensen naar Buckingham Palace. U doet er dan ook goed aan om minstens een uur op voorhand naar het paleis af te zakken, kwestie van een goede plaats te bemachtigen.
Behalve de ‘Changing of the Guards’ heeft Buckingham Palace nog een aantal interessante zaken te bieden. Zo is er de Queen’s Gallery : de privé-collectie van de Britse koningin bevat werken van de grootste kunstenaars, zoals Rubens, Turner, enz.
Ook hier is de publieke interesse zeer groot en dus kunnen de wachtrijen lang zijn.  Via http://www.royalcollection.org.uk/default.asp?action=article&ID=32  kan u uw tickets online bestellen.
Naast de Queen’s Gallery liggen de Royal Mews, de koninklijke stallen. Hier kan u de transportmiddelen van de koningin gaan bekijken : van haar paarden via haar antieke Rolls Royce tot de gouden koets, die dienst doet bij de kroning.

Londen - Parlement & Westminster Abbey

We vertrekken terug van op Trafalgar Square en gaan richting Parlement en Westminster Abbey. Het eerste gedeelte van deze brede boulevard is Whitehall, waar we aan de rechterzijde de Horse Guards tegenkomen. Deze koninklijke lijfwachten te paard hebben hun eigen aflossing van de wacht om 11u00 (op zondag om 10u00) op het plein achter het gebouw.
Tegenover de Horse Guards ligt het Banqueting House. Hier gaven de Engelse vorsten destijds hun grote feesten en recepties. In de grote zaal bestaat het plafond uit negen panelen, die werden geschilderd door P.P. Rubens, die hiervoor zelfs geridderd werd.
Even verder op de rechterkant loopt een straat die vooral opvalt door de indrukwekkende beveiliging : dit is Downing Street, waar op nummer 10 de ambstwoning van de Britse eerste minister is gevestigd.
Vanaf Downing Street verandert de straatnaam in Parliament Street. Hier vinden we enkele belangrijke ministeries, waaronder dat van Buitenlandse Zaken, en kunnen we naar de Cabinet War Rooms gaan, vanwaar Winston Churchill het land bestuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op het einde van Parliament Street komen we op Parliament Square het plein dat begrensd wordt door de Houses of Parliament met Big Ben en door Westminster Abbey, waar onder meer de koninklijke huwelijken plaatsvinden.

Als u rechts van Buckingham Palace gaat via Constitution Hill, komt u bij Hyde Park Corner. Hier begint één van Londens bekendste parken : Hyde Park, met aan de noord-oostelijke kant ‘Speaker’s Corner‘, waar iedereen die zich geroepen voelt zijn zegje kan doen.
Als u Hyde Park aan de buitenzijde blijft volgen, komt u langs de Royal Albert Hall, waar jaarlijks de Proms plaatsvinden, en langs het Albert Memorial.
Hyde Park gaat als het ware over in een ander park : Kensington Gardens, dat vroeger het privé-park was van Kensington Palace. Hier woonde de betreurde prinses Diana.
Bij ,Hyde Park Corner begint ook de wijk Knightsbridge, die vooral gekend is vanwege het wereldbefaamde warenhuis Harrod’s.

Londen - Tower Bridge

Even ten noorden van Kensington Gardens vindt u een unieke plaats om even aan de drukte van de grootstad te ontsnappen : Little Venice, waar Regent’s Canal begint en waar u in alle rust kan genieten in één van de talrijke bistro’s die aan en op het water liggen.
Een absolute aanrader : neem één van de ‘narrowboats’, de typische kanaalboten, en laat u op Regent’s Canal varen, door Regent’s Park en de London Zoo tot aan Camden Lock. Breng hier zeker een bezoek aan Camden Lock Market, waar ambachtslui, kunstenaars en antiekhandelaars zorgen voor een unieke sfeer.
Wandel ook even het stadsdeel Camden in. Dit is één van de meest trendy wijken van Londen en bijgevolg ook één van de duurste. De typisch Engelse rijhuizen worden bewoond door kapitaalkrachtige mensen, waaronder Sean Connery en Clive Owen, allebei James Bond-vertolkers. Ook de in 2011 overleden popster Amy Winehouse woonde hier.

Londen ligt aan de Thames en aan de oevers van deze rivier, langs het Embankment, is uiteraard ook heel wat te zien en te beleven. Hier staat één van de recentst attracties van de Britse hoofdstad : de London Eye, het 135 meter hoge reuzenrad met zijn 32 gesloten cabines, van waaruit u een prachtig zicht op Londen heeft.

Tot slot willen wij zeker uw aandacht vestigen op enkele van de belangrijke musea die Londen rijk is.

Over de National Gallery hadden we hierboven reeds.

Het grootste museum van Londen is het British Museum. Naast een belangrijke verzameling kunstwerken, is dit museum vooral bekend omdat het de grootste Egyptologische collectie ter wereld herbergt, buiten Egypte zelf.
(http://www.britishmuseum.org/).

Tate Britain bezit de belangrijkste collectie schilderijen van William Turner ter wereld. Het is trouwens op vraag van de kunstenaar zelf dat zijn oeuvre grotendeels bij mekaar is gebleven en gratis door het publiek kan worden bekeken.
(http://www.tate.org.uk/britain/).

Aan de overzijde van de Thames vinden we Tate Modern, dat zich, zoals de naam doet vermoeden, toelegt op moderne en hedendaagse kunst. Het is gevestigd in een voormalige electriciteitscentrale, het Bankside Power Station.
(http://www.tate.org.uk/modern/).

In South-Kensington vinden we nog een zeer interessant museum : het Victoria & Albert.
Het bevat een grote collectie toegepaste kunst, zoals gebruiksvoorwerpen en kledij. Door zijn grote verscheidenheid wijkt het wat af van de klassieke kunstmusea, en mede daardoor is het zeker een bezoek waard.
(http://www.vam.ac.uk/).

Het is misschien geen echt museum in de letterlijke zin van het woord, maar het is wel één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Londen : Madame Tussaud’s. Alhoewel er inmiddels filialen zijn in talrijke steden, blijft het moederhuis in Londen het meest in trek.
Dat heeft voor gevolg dat de rijen wachtenden meestal erg lang zijn en dat u makkelijk een paar uur in de file kan staan om deze attractie te kunnen bezoeken. Ook hier weer een goede raad : bestel uw tickets vooraf via de website zodat u ter plaatse minder lang hoeft aan te schuiven (http://www.madametussauds.com/London/).

Wij hebben getracht u hier enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen onder de aandacht te brengen. Wij zijn er ons van bewust dat deze lijst ver van volledig is maar hopen dat het een aanzet kan zijn om een bezoek aan deze boeiende stad te plannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *