Dresden & Weimar

Frauenkirche – Dresden

DRESDEN werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest door de geallieerde bombardementen. Na de oorlog behoorde de stad tot de DDR en leefde dus onder communistisch regime. Een aantal historische gebouwen en monumenten werd reeds in de communistische periode wederopgebouwd. Na de val van de Berlijnse muur en de Duitse hereniging, werd bvb. de Frauenkirche in haar oorspronkelijke glorie hersteld. Zij behoort nu tot de mooiste kerken van Duitsland.

Standbeeld Martin Luther – Dresden

Het historische centrum van Dresden is niet erg groot qua oppervlakte. De historische gebouwen liggen er dan ook slechts op een steenworp van mekaar.
Het Zwinger is een voormalig paleis dat tegenwoordig dienst doet als museum. Eén van de belangrijkste musea van de stad is er in ondergebracht, de ‘Gemäldegalerie der Alte Meister’, met een fantastische collectie schilderijen van de middeleeuwen tot eind 19e eeuw. (http://www.besuchen-sie-dresden.de/index.php?act=zwinger).

Vlak naast het Zwinger ligt de Semper-Oper, die zeker een bezoek waard is. U doet er best aan tijdig uw ticket te reserveren om lange rijen wachtenden voor u te vermijden.
(http://www.semperoper.de/).

Semper-Oper – Dresden

Tegenover de Semper ligt de Hofkirche, die zoals de naam doet vermoeden, aan het Keizerlijk hof behoorde. Zij is dan ook letterlijk  verbonden – via een overdekte brug – met het paleis dat er vlak naast is gelegen, het Residenz-schloss. De belangrijkste bezienswaardigheid van het paleis (en misschien wel van heel Dresden) is het Grünes Gewölbe, de schatkamer van de vroegere keizers. De uitgestalde schatten zijn zeer uitzonderlijk, zowel qua kwantiteit als qua kwaliteit. Ook hier is het aan te raden op voorhand te reserveren, want het aantal bezoekers kan zeer hoog oplopen (http://www.skd.museum/de/museen-institutionen/residenzschloss/gruenes-gewoelbe/index.html).

Hofkirche – Dresden

Net buiten het historische centrum ligt de Gläserne Manufaktur, een hypermoderne autofabriek van Volkswagen. Ze is volledig uit glas opgetrokken en is zowel van buiten als van binnen een bezoek waard (http://www.glaesernemanufaktur.de/).

Een interessante excursie is een boottocht op de Elbe met een historische raderboot, aangedreven door stoom. Hiermee kan u bijvoorbeeld vanuit het centrum van Dresden varen naar Schloss Pillnitz, een prachtige residentie die als buitenverblijf van de vorsten dienst deed (http://www.schlosspillnitz.de/).
Tickets voor deze bootexcursies vindt u op http://www.saechsische-dampfschiffahrt.de/.

Standbeeld Goethe en Schiller – Weimar

WEIMAR mag dan wel een flink stuk kleiner zijn dan Dresden, het zou zonde zijn om er niet even halt te houden.
Het is de stad van Goethe, Schiller en Liszt.
Op de Theaterplatz, voor het theatergebouw, staat het standbeeld van de beide schrijvers/dichters van wie de namen onlosmakelijk verbonden zijn met Weimar : Goethe en Schiller. Van deze laatste is het huis waar hij gewoond en gewerkt heeft te bezichtigen in de straat die naar hem werd genoemd (http://www.weimar-tourist.de/schillerhaus/startseite.html).
Aan de aanwezigheid van Goethe in Weimar wordt u om de haverklap herinnerd. Op talloze huizen staat een bordje dat er op wijst dat de grote dichter er gewoond en/of gewerkt heeft.
Beide dichters liggen broederlijk naast elkaar in de crypte op het historische kerkhof. In deze crypte, die zeker een bezoek waard is, liggen trouwens alle belangrijke vorsten begraven die over Weimar en omstreken geregeerd hebben.

 

Standbeeld Franz Liszt – Weimar

Een andere bekende inwoner van Weimar was Franz Liszt, de componist van Hongaarse afkomst. Hij woonde ruim 20 jaar in Weimar en zijn toenmalige woning is vandaag een museum. Het interieur staat er nog bij zoals Liszt het heeft achtergelaten.
(http://www.weimar-tourist.de/liszt-haus/startseite.html)

 

Weimar is ook de bakermat van één van de bekendste architecturale stromingen van het begin van de 20e eeuw : Bauhaus. Ook vandaag nog is de Bauhaus-universiteit één van de belangrijkste opleidingsinstituten inzake architectuur in Duitsland.
Mede aan de basis van deze kunststroming lag trouwens iemand van bij ons in Vlaanderen: Henri Vandevelde. Schuin tegenover de Bauhaus-universiteit staat de Vandevelde-Bau, die recent nog volledig werd gerestaureerd.

 

Huis van Schiller – Weimar

Het Residenz-Schloss van Weimar doet vandaag dienst als expositieruimte, waar naast een permanente collectie regelmatig tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden.

 

Loop zeker eens binnen in de Stadtkirche Sankt Peter und Paul aan de Herderplatz. Behalve een uniek interieur, vindt u er een prachtig altaarstuk van Lucas Cranach, waarop onder meer Martin Luther, die bevriend was met Cranach, staat afgebeeld.

 

Villa Esche – Chemnitz

Als u met de wagen van Dresden naar Weimar rijdt, komt u langs Chemnitz. Het loont echt de moeite om even een ommetje te maken langs de Villa Esche, een prachtig huis dat volledig (binnen en buiten) werd ontworpen door Henri Vandevelde, die in het oostelijk deel van Duitsland ging werken omdat hij bij ons geen erkenning kreeg.
In het vroegere koetshuis van de villa is nu een restaurant ondergebracht, waar u op weekdagen ‘s middags voor zeer weinig geld een uitstekende lunch kan gebruiken. Een absolute aanrader.
(http://www.villaesche.de/)

 

One Response to Dresden & Weimar

  1. Cirleni says:

    this post was really awesome, congratulations and thank you very much for sharing it with us.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *