De vernieuwde musea van Amsterdam

Amsterdam is altijd al een stad geweest met boeiende musea.
Nu  is er nog een bijkomende reden om de grote musea van de stad aan de Amstel te bezoeken :  het Rijksmuseum, het Van Gogh-museum en het Stedelijk Museum ondergingen alle een grondige renovatie en zijn sinds dit jaar terug open voor het publiek.

Het Rijksmuseum onderging wellicht de grootste metamorfose.
Het gebouw werd ontworpen door Pierre Cuypers (1827 – 1921), de archtitect die ook het Amsterdamse Centraal Station realiseerde.
In de loop van de zowat 125 jaar van zijn bestaan werden heel wat wijzigingen aan het gebouw aangebracht.
Toen men in het jaar 2000 besloot om het Rijksmuseum te renoveren, werd beslist dat het zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat zou worden hersteld, uiteraard aangepast aan de vereisten van een hedendaags museum.
Het overgrote deel van het gebouw ging dicht voor renovatie in 2004. Alleen de Philipsvleugel bleef open voor het publiek en daar werden dan ook de topstukken in ondergebracht. Verantwoordelijk voor de verbouwing waren de Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz.

Interieur Rijksmuseum
Interieur Rijksmuseum

Op 13 april 2013 was het dan zover : de toenmalige Nederlandse koningin Beatrix opende plechtig het totaal vernieuwde Rijksmuseum.
De zowat 8000 kunstvoorwerpen staan chronologisch opgesteld in 80 zalen en behandelen ongeveer 800 jaar Nederlandse geschiedenis.
Schilderijen, beeldhouwwerken, siervoorwerpen, gebruiksvoorwerpen : alles wat tot een bepaalde periode in de geschiedenis behoort, staat mooi bij mekaar.
Als u alle 80 zalen heeft doorlopen, heeft u ongeveer 1,5 kilometer in de benen!
(https://www.rijksmuseum.nl/)

Het Van Gogh-museum onderging dan wel niet zo een drastische verbouwing als het Rijksmuseum, toch is de nieuwe opstelling een bezoek waard.
Nog tot 17 januari 2016 loop de dubbeltentoonstelling “Van Gogh/Munch”.
Top stukken van beide kunstenaars worden naast elkaar geplaatst.

Niet alleen de uitgebreide collectie van het museum is te zien, er zijn ook topwerken tentoongesteld uit collecties van over de hele wereld.
Behalve de schilderijen zijn er ook tekeningen en brieven van Van Gogh te zien.
Ook persoonlijke spullen van de kunstenaar maken deel uit van de tentoonstelling : schetsboekjes, verftubes en het enige nog bestaande verfpalet van Van Gogh (overgekomen uit het Musée d’Orsay in Parijs).
Van 14 februari tot 1 juni 2014 brengt het Van Gogh-museum de tentoonstelling “Felix Vallotton : het vuur onder het ijs”.
Vallotton, die net als Van Gogh sterk was beïnvloed door de Japanse kunst, maakte deel uit van “Les Nabis” (de profeten). Deze groep kunstenaars gingen op het eind van de 19e eeuw hun eigen weg in de richting van een sterk decoratieve kunst.
De vaste collectie van het Van Gogh-museum zal vanaf de zomer van 2014 in een nieuwe opstelling te zien zijn, waarbij de werken van Van Gogh in een bredere context zullen geplaatst worden.
(http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp)

Malevich - Zwart Vierkant
Malevich – Zwart Vierkant

Het Stedelijk Museum van Amsterdam, dat vlak naast het Van Gogh-museum ligt, bezit een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunst, van eind 19e eeuw tot nu.
Na een tweetal jaren van intense renovatie en gedeeltelijke nieuwbouw, opende het Stedelijk dit jaar met een indrukwekkende overzichtstentoonstelling van het werk van Kazimir Malevich (1879 – 1935) onder de titel “Malevich en de Russische Avant-garde”. Deze loopt nog tot 2 februari 2014.
Dat Malevich een veelzijdig kunstenaar was mag blijken uit de verschillende stromingen die hij doorliep en die in de tentoonstelling aan bod komen : impressionisme, symbolisme en fauvisme in zijn vroeger werk; kubo-futurisme en a-logisme in de periode van de Eerste Wereldoorlog; suprematisme in zijn latere werken, waarvan het “Zwarte Vierkant” wellicht het bekendste is.

Stedelijk Museum Amsterdam
Julio Gonzalez – La Montserrat – 1935

Ook de vaste collectie van het Stedelijk Museum loont de moeite.
Op het gelijkvloers vind je beeldende kunst van 1860 tot 1960 en een uitgebreide verzameling “design”.
De eerste verdieping is voorbehouden voor de beeldende kunst van 1960 tot nu.
(http://www.stedelijk.nl/)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *