Bilbao, hoofdstad van Biskaje

BILBAO grootste stad van Baskenland

BILBAO hoofdstad van de provincie Biskaje

 

 

Architectuur Bilbao

Het Carlton Hotel is gelegen aan een centraal punt (Plaza de Frederico Moyúa) waar je altijd wel een halte vindt voor openbaar vervoer in alle richtingen van de stad.

Wil je naar de oude stad, kuieren in de art nouveau-wijk of naar de zee of naar het Guggenheimmuseum – er is altijd wel een bus of een metro te vinden.

Als je goed kan stappen, kan je heel veel te voet doen – de binnenstad is niet te groot.

 

Eerst even binnenkijken in het Carlton Hotel om haar fantastische koepel in gekleurd glas te spotten.

Dan nauwelijks 10 minuten te voet lopen door de mooie centrale wijk naar het Museo de Bellas Artes

Architectuur Bilbao

Je valt van de ene fraaie gevel op een nog andere & mooiere…. Als liefhebber van de bouwstijlen uit het begin van de 20ste eeuw kan je hier je hartje in ieder geval ophalen.

 

Museo de Bellas Artes

Museo de Bellas Artes

Het bezoek waard – en de collectie mag er zijn naast die van het Guggenheimmuseum

Vooral Spaanse & Baskische kunstenaars komen aan bod in dit Museo de Bellas Artes maar ook buitenlandse artiesten vinden hier hun plaats.  Alle periodes zijn zo goed als vertegenwoordigd – ook de modernen en de  hedendaagse kunst vinden hun plek zoals Lèger – Hockney –  Delaunay …. Anthony Caro …

 

Het fijne is ook dat dit museum open is op maandag terwijl het Guggenheimmuseum op die dag gesloten is.

Bilbao – Guggenheimmuseum

 

Guggenheimmuseum

Bilboa is één van de vijf steden ter wereld die zich gelukkig mogen prijzen een Guggenheimmuseum in hun stad te hebben.  De architect van het Guggenheimmuseum in Bilbao is de Canadees Frank Gehry.  Zijn werk is geëerd met verschillende indrukwekkende prijzen.  Imposant – mooi – inventief – gedurfd – is meer dan een museum … het museumgebouw creëert als het ware een hele nieuwe wijk aan de rivieroever.  Een kolossale bloem opgetrokken in titanium, gele baksteen en glas.  De hele wijk & de oevers van de Nervión kregen een nieuw aanzien.  Een wonderlijk rustpunt in de stad.

 

Puppy – Jeff Koons

 

Maak kennis met ‘Puppy’ van Jef Koons aan de ingang van het museum.  Het museum is trouwens met verschillende kunstwerken omgeven o.a. ‘Mama’ een reusachtige spin van Louise Bourgeois & de Fire Fountain van Yves Klein.

Na bezoek aan het Guggenheimmuseum zal je idee over architectuur nooit meer hetzelfde zijn.

 

Maquette Richard Serra

 

 

We kregen de kans om door de indrukwekkende installatie van Richard Serra te lopen – te wandelen – te ondergaan….. (zie foto maquette want bij de installatie mocht niet gefotografeerd worden)

 

Architectuur Bilbao

De oude stad

De korte afstanden in Bilbao blijven ons verbazen.  Smalle straatjes, kleinschalige winkels – het is siësta tot 16:30 u – dan gaan de kleinhandelaars hun deuren weer openzetten. De Mercado ligt er na de drukte van de morgen stil bij.  Alleen nog een paar wijnstanden zijn open en wachten op kooplustige toeristen.

 

Architectuur Bilbao

Het is hier plezant om rond te lopen en op zoek te gaan naar leuke ‘dingen’ die nu eens niet door de grote magazijnen worden aangeboden. Deze traditie gaat terug tot de middeleeuwen; toen al o.a. beste waren uit Brugge hier werden verkocht.

De kathedraal verdwijnt als het ware tussen de hoge huizen… Ze is gesloten.  Siësta?  Het is heel warm  – 36°C – en wij zetten ons op een terrasje en bestellen een lekkere verkoeling.

 

 

 

Vele gekende en minder gekende winkels in statige lanen en op grote pleinen – shoppers welkom

Buiten de kleine gezellige winkels en boetieks in de oude stad vind je ook een paar paradijzen voor de shoppers in het centrum van Bilbao.

Even uitrusten tussen al het shoppen ?

Dan dit adresje om kennis te maken met heel lekkere pintxos (Baskisch voor tapa’s)

El Globo  c/Diputacion 8 42009 Bilbao  (specialiteit: pintxos met warme krab … heerlijk !)

Wijntip: drink er een glas Txakoli bij – een frisse sprankelende witte Baskische wijn.

Comments are closed.