Amsterdam

Centraal Station - Amsterdam

De hoofdstad van Nederland ligt op zowat 210 km van Brussel, wat maakt dat u er op ongeveer 2,5 uur bent met de wagen. Met de Thalys doet u er 1u55 over.

Het handelsmerk van Amsterdam zijn uiteraard de Grachten. Wie met één van de rederijen een boottocht maakt, krijgt een heel andere kijk op de stad.

Amsterdam is een echte fietsstad : volgens een ruwe schatting rijden er in de stad ongeveer 550.000 tweewielers rond. Als voetganger moet u dus altijd goed uitkijken, want een aanrijding met een fiets is zo gebeurd.

De meest centraal gelegen wijk van de stad is het Historisch Centrum. Vanaf het Centraal Station loopt het Damrak tot aan de Dam. Eén van de opvallendste gebouwen op het Damrak is de Beurs van Berlage, die dateert van 1903 en nu dienst doet als cultureel centrum.

Nationaal Monument op de Dam - Amsterdam

Op de Dam staat het Nationaal Monument, een obelisk die werd opgericht ter nagedachtenis van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog.
Aan de andere kant van het plein staat het Koninklijk Paleis, dat u kan bezoeken.
Ander opvallend gebouw is de Nieuwe Kerk. In deze protestantse kerk werden alle vorsten van Nederland gekroond.
Achter het Paleis staat het voormalige postgebouw, nu omgetoverd tot een prachtig winkelcentrum : Magna Plaza.
Vanaf de Dam zuidwaarts loopt het Rokin en parallel daaraan de Kalverstraat. Dat is dé winkelstraat bij uitstek van Amsterdam.
Nog een interessant plein in het centrum is het Spui, dat omzoomd wordt door kroegen.
Vanop het Spui kan u via een deur en een gang naar het Begijnhof, waar het ‘Houten Huis’ staat, het oudste huis van Amsterdam (ca. 1425).

Amsterdamse Grachten

De meest beruchte wijk van de stad is de ‘Rosse buurt‘ of het ‘Red Light District’, dat hoofdzakelijk wordt bevolkt door dames van lichte zeden.
In dit kwartier staat ook de Oude Kerk en vinden we de Warmoesstraat, bekend van o.m. de tv-serie ‘Baantjer’.

Aan de noordelijke grachten vinden we de Westerkerk terug, de grootste protestantse kerk van Amsterdam, gelegen aan de Prinsengracht.
Daarnaast ligt één van de grote publiekstrekkers van de stad : het Anne Frank-huis. Hier kan u soms uren in de rij moeten staan om het te kunnen bezoeken. Een kaartje kopen vooraf is geen overbodige luxe (http://www.annefrank.org/nl/).

Aan de zuidelijke grachten vinden we het Muntplein terug, zo genoemd omdat er vroeger munten werden geslagen. Aan het Muntplein ligt ook de bekende drijvende bloemenmarkt. Wat verder oostwaarts ligt het Rembrandtplein, één van de belangrijkste uitgaansbuurten van Amsterdam.
Een ander bekend plein is het Leidseplein met de Stadsschouwburg en het American Hotel.

Westerkerk - Amsterdam

Aan de zuidelijke grachten bevinden zich ook twee grachtenhuizen die vroeger aan rijke families hebben toebehoord en nu als museum toegankelijk zijn voor het publiek : het museum Willet-Holthuyzen aan de Herengracht (http://www.willetholthuysen.nl/) en het museum Van Loon aan de Keizersgracht (http://www.museumvanloon.nl/).

Tot slot is Amsterdam ook een stad met uitzonderlijke musea.
In het Museumkwartier liggen drie musea op een boogscheut van mekaar : het Van Gogh-museum (http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?lang=nl), het Rijksmuseum (http://www.rijksmuseum.nl/?lang=nl) en het Stedelijk Museum, dat zich toelegt op hedendaagse kunst (http://www.stedelijk.nl/). Het Stedelijk Museum is nog gesloten tot 2012 en presenteert tot dan enkel kleinere tijdelijke exposities.
Een ander niet te missen museum is de Hermitage, een dependance van het beroemde museum in St-Petersburg. Tentoonstellingen van collecties uit het Russische ‘moederhuis’ volgen elkaar op in Amsterdam (http://www.hermitage.nl/nl/).
Voor de museumliefhebbers vermelden we ook nog het Allard-Piersonmuseum, eigendom van de faculteit Archeologie van de Amsterdamse universiteit (http://allardpiersonmuseum.nl/ ) en het Amsterdams Historisch Museum (http://www.ahm.nl/), dat hoofdzakelijk de geschiedenis van de stad belicht.

De Jordaan was de volkswijk van Amsterdam. De naam is afgeleid van ‘Jardin’ en ook vandaag nog vindt u er prachtige tuintjes langs de Bloemgracht, de Eglantiersgracht, de Brouwersgracht enz.

Standbeeld Anne Frank - Amsterdam

De Jodenbuurt ligt rond het Waterlooplein, waar alle dagen (behalve zondag) een grote en gezellige rommelmarkt plaatsvindt. In deze buurt vinden we ook het Rembrandthuis terug, dat voornamelijk schetsen en tekeningen van de meester bezit (http://www.rembrandthuis.nl/cms_pages/index_main.html).

Amsterdam heeft voor elk wat wils. De gemakkelijke bereikbaarheid maakt het tot één van de steden bij uitstek voor een citytrip.

One Response to Amsterdam

  1. vps hosting says:

    Precisely what I was looking for, thankyou for putting up. unmetered vps | unmetered vps |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *